Poláci slaví 30. výročí Solidarity. Walesa se sjezdu nezúčastní

V Gdyni začíná sjezd polského odborového hnutí Solidarita ke 30. výročí jeho založení. Sjezdu se však nezúčastní legendární vůdce Solidarity a pozdější polský prezident Lech Walesa, který v roce 2006 kvůli nesouhlasu s podporou konzervativní strany Právo a spravedlnost ze Solidarity vystoupil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Walesa

Lech Walesa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ke vzniku Solidarity vedla stávka dělníků v loděnicích v Gdaňsku, ta začala v polovině srpna roku 1980. Protest lze označit za první krok k pozdějšímu pádu komunistického režimu nejenom v Polsku. Do čela stávkujících se postavil tehdejší elektrikář, pozdější prezident Lech Walesa.

„Měl jsem nejvíc zkušeností, byl jsem jedním z nich a hlavně jsem se nebál. Respektovali mě, protože jsem protestoval už několik let předtím a byl jsem za své opoziční chování vyhozen z loděnic. To vzbuzovalo u lidí respekt,“ zavzpomínal pro Český rozhlas na okamžiky stávky Lech Walesa.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Gdyni dnes začíná sjezd polského odborového hnutí Solidarita ke 30. výročí jeho založení. Více naše spolupracovnice v Polsku Joanna Czaplinská.

„Žádnou konkurenci jsem neměl, dokud byla situace nejasná a nebezpečná, ale jak se začala uklidňovat, začali se také ozývat lidé, kteří by mě rádi nahradili,“ dodal.

Dnes ale bude bývalý polský prezident na sjezdu ke 30. výročí vzniku Solidarity chybět. Odmítá přijet, protože odboráři ze Slezska nepozvali na oslavy prezidenta Bronislawa Komorowského a premiéra Donalda Tuska.

„Kolem nepozvání je velký zmatek. Když média začala o tom mluvit, organizátoři se začali omlouvat, že poslali pozvánky, ale příliš pozdě. Další výmluvou bylo to, že se pozvánky cestou ztratily,“ uvedla na Rádiu Česko spolupracovnice v Polsku Joanna Czaplinská.

Politický akt

Média to však podle ní považují za politický akt. Solidarita je totiž spojená s opoziční stranou Právo a spravedlnost. „Walesa nesouhlasí s politikou nynějšího vedení Solidarity. Zazlívá mu především to, že se odbory daly příliš na politiku a příliš podporují stranu Právo a spravedlnost,“ uvedla s tím, že Walesa vysvětluje na internetu svoji neúčast tím, že je vším už unavený.

„Spory kolem Solidarity také znamenají, že letošní 30. výročí Solidarity pro Poláky zdaleka neznamenají tolik, jak by se očekávalo. „Větší zájem veřejnosti se soustřeďuje na kříž, který po havárii letadla ve Smolensku postavili skauti u prezidentského paláce. A nyní se řeší kam ho přemístit,“ dodala Czaplinská na Rádiu Česko

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme