Německo si připomene dvacet let od znovusjednocení

Německo si dnes připomene podpis klíčové dokumentu, který znamenal konec jeho rozdělení. Smlouva o sjednocení přinesla zánik NDR a vymazání hranice desetiletí rozdělující jeden národ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínská zeď

Berlínská zeď | Foto: Corel GALLERY

Jen pár týdnů trvalo vyjednávání o jednom z nejdůležitějších korků německé historie. Přesně před 20 lety, 31. srpna 1990 došlo k podpisu smlouvy o znovusjednocení Německa. Dokument podepsali přesně ve 13.15 v Paláci korunního prince na třídě Unter den Linden v Berlíně tehdejší ministr vnitra Wolfgang Schäuble a státní tajemník NDR Günther Krause.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sjednocení Německa na Rádiu Česko připomněla berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová.

Smlouva znamenající pro většinu východních Němců velkou naději je obsáhlým dílem. Má tisíc stran a stojí v ní například to, že Berlín bude hlavním městem, že NDR zanikne a stane se automatickou součástí Spolkové republiky Německo. Ta pak převezme všechny dluhy zanikajícího státu.

3. října se pak za velkých ovací slavilo znovusjednocení. Teprve později se naplno ukázalo, jaké problémy přineslo sjednocení odlišně fungujících ekonomik, rozdílně vydělávajících lidí i jinak politicky smýšlejících.

Nové spolkové země se dnes potýkají s vysokou nezaměstnaností a vygumování jejich státu přineslo v posledních letech silnou vlnu takzvané ostalgie.

„Hodně se nyní mluví o tom, zda bylo nutné okamžitě aplikovat vše podle vzoru západního Německa a jako chybu lze označit to, že éra NDR byla zcela zatracena. Ve východní části tím pádem u poměrně vysoké části obyvatel panuje frustrace z toho, že došlo k vymazání celé etapy jejich života, jakoby život v NDR byl jen dobou temna,“ popisuje negativa sjednocení berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová.

Oficiální čísla se nezveřejňují, ovšem podle zprávy Svobodné univerzity v Berlíně do někdejší východoněmecké ekonomiky a především na sociální dávky bylo napumpováno na šestnáct set miliard eur.

Klára Stejskalová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme