V Belgii selhal další pokus o sestavení federální vlády

Poslední pokus předáka belgických socialistů Elia Di Rupa o sestavení federální vlády zkrachoval. 82 dnů po červnových předčasných volbách tak země předsedající Evropské unii nemá stabilní vládu. Di Rupo chtěl vzdát snahu o sestavení kabinetu už po minulém víkendu. Přece jen se ale naposledy pokusil o kompromis s vlámskými stranami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Di Rupo nabídl králi Albertovi II. svou demisi na funkci tvůrce koalice už minulé pondělí. Panovník ho ale požádal, aby v pokusech o vytvoření vlády ještě pokračoval.

Teď hodil předseda valonské Socialistické strany ručník do ringu definitivně. Z krachu jednání otevřeně obvinil vlámské nacionalisty z Nové vlámské aliance, která vyhrála předčasné volby a vlámské křesťanské demokraty.

Ti nepřijali jeho návrh, aby výměnou za rozdělení sporného jazykově smíšeného volebního obvodu kolem Bruselu, dostal federální region kolem metropole navíc stovky milionů eur do svého rozpočtu.

Di Rupo sice na krále naléhal, aby ho zbavil úkolu zformovat koalici, monarcha si ale zatím vzal čas na rozmyšlenou.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme