V Británii se řeší, kdo zaplatí návštěvu papeže

Návštěva papeže Benedikta XVI. ve Skotsku a Anglii má stát minimálně 12 milionů liber. A to ještě nejsou započítané všechny položky jako například policejní ochrana. Británie teď řeší kdo účet zaplatí. Občanům se nelíbí, že značnou část budou hradit daňoví poplatníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. ve Staré Boleslavi

Papež Benedikt XVI. ve Staré Boleslavi | Foto: Tomáš Adamec

Naprostá většina Britů si myslí, že celou částku by měla hradit samotná katolická církev. Podle průzkumu společnosti Theos si ale zároveň mnoho z nich neuvědomuje, že papež je také představitelem státu Vatikán a přijíždí na pozvání vlády a královny.

Záleží také na tom, kde se průzkum provádí. Angličané s návštěvou katolického pontifa spíše nesouhlasí, nebo jsou vůči ní apatičtí. Pro Skoty je papežova návštěva mnohem důležitější. Ať už kvůli vyššímu procentu katolíků, kteří tam žijí, nebo proto, že tak stoupá prestiž země ve světě a živí naděje na samostatnost Skotska.

Je BBC příliš ateistická?

Před blížící se návštěvou papeže na sebe katolická církev ve Velké Británii upozornila ještě obviněním veřejnoprávní BBC ze zaujatosti proti křesťanství a konkrétně římskokatolické církvi.

Podle kardinála Keitha O'Briena je vysílání rádia i televize zamořené sekulárními a liberálními příspěvky.

Kardinálovi vadí především plánovaný dokument o zneužívání dětí katolickými kněžími, který je naplánován na 15. září, tedy předvečer papežovy návštěvy. Stěžuje si také, že vědci, jako je profesor oxfordské univerzity Richard Dawkins, mají příliš mnoho prostoru na propagaci ateistických a vědeckých názorů, zatímco křesťanská a náboženská témata jsou odsouvána do pozadí.

Kardinál není ve své kritice osamocený. Také anglikánská církev si nedávno stěžovala, že za posledních dvacet let klesl počet náboženských pořadů o 15 procent.

BBC kritiku odmítá s tím, že má zvláštní náboženskou sekci, která dodává pořady všem televizním i rozhlasovým stanicím a hlavní zpravodajské stanice mají i zvláštního náboženského redaktora.

Ondřej Bouda, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme