Zaměstnanci metra v Londýně stávkují. Provoz je omezený

Cestovat po Londýně chce dnes opravdu silné nervy. Do stávky vstoupili zaměstnanci místního metra a bez dopravy se tak ocitlo tři a půl miliónu lidí, kteří denně podzemní dopravu využívají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnské metro

Londýnské metro | Foto: London Underground

Mezi uživateli metra je podpora stávky pochopitelně jen velice malá. Přesný počet stávkujících zatím není znám. Stávky se ale účastní prakticky všechny kategorie zaměstnanců jako výhybkáři, strojvedoucí, údržbáři i personál ve stanicích.

Podle generálního tajemníka svazu RMT, jedné ze dvou stávkujících organizací, vedení nemůže provozovat metro bez deset tisíc pracovníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek mluvil v Dopoledním Radiožurnálu o stávce v londýnském metru

Stávkuje se na protest proti záměru vedení metra zrušit osm set pracovních míst u pokladen. Cestující byli varování, aby očekávali značné narušení svých cestovních plánů. Vedení metra slíbilo, že se pokusí zajistit poloviční a při nejhorším čtvrteční provoz metra na většině tras.

Ulice města ale vypadají jako každý jiný den. Uživatelé metra jsou samozřejmě stávkou otráveni. Jezdí na kole a podobně. Dnes ráno nebyli ze stávky příliš moudří. Londýnské metro je totiž po šanghajském druhé největší na světě.

Z celkového počtu cestujících je mnoho set tisíc pracujících, kteří každý den přijíždějí do Londýna z jiných měst. Jejich situace je stávkou velice komplikovaná. Například pokladna na nádraží ve Waltonu nad Temží normálně prodávala jízdenky na cestování po celém Londýně včetně metra.

Opět tedy jde o jakousi poloviční britskou stávku, kdy zákazníci, které předem nikdo o ničem neinformuje, doufají, že se svezou jak do práce, tak z práce vlakem i metrem.

Milan Kocourek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme