České velvyslanectví pořádá v Londýně prestižní sympozium

Historici i politici si dnes v Londýně připomínají sedmdesáté výročí ustavení středoevropských exilových vlád v Británii během druhé světové války. K této příležitosti uspořádalo české velvyslanectví v Británii společně s University College of London a ambasádami Polska a Slovenska mezinárodní sympozium „The Ties That Bind“ – Vztahy, které zavazují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madeleine Albrightová a Alexandr Vondra na sympoziu "The Ties That Bind" 10. září 2010 v Londýně

Madeleine Albrightová a Alexandr Vondra na sympoziu "The Ties That Bind" 10. září 2010 v Londýně | Zdroj: ČTK

Jedná se o jedinou takto rozsáhlou připomínkou zmíněného výročí. Její účastníci ji hodnotí jako prestižní fórum s mnoha zajímavými řečníky z řad univerzitních kapacit.

Sympozium je rozděleno do tří tématických částí. První z nich, „The Finest Hour“, se zaměřila na vojenský a politický význam bitev o Francii a Británii a také na zapojení exilových středoevropských politických a vojenských složek do boje proti nacismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpráva Roberta Břešťana a rozhovor se zpravodajem ČRo Ivanem Kytkou o mezinárodním sympoziu The Ties That Bind.mp3

Druhá část „The Seeds of the Future“ se zaměřuje na vznik exilových vlád v Londýně. Třetí část, „The Uses and Abuses of History“ představí současný pohled na události před sedmdesáti lety.

Zazněly příspěvky bořící zažité mýty a uvádějící historické události do nových souvislostí. Například doktor Martin Brown, který má částečně české kořeny, referoval o Benešových obtížích při úsilí o uznání české exilové vlády u Churchilla, který mu příliš nevěřil.

Akce se účastní i český ministr obrany Alexandr Vondra, který je ve Velké Británii na pracovní návštěvě. Sešel se se svým britským kolegou Foxem a jednali o česko-britské spolupráci v Afghánistánu, o větším využití českých vrtulníků a o další spolupráci při výchově vojáků.

Albrightová jako účastnice sympozia i války

Čestným hostem sympozia je někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která dnes působí jako profesorka mezinárodních vztahů na Georgetown University ve Washingtonu.

Ještě před svým vystoupením na sympoziu stihla Albrightová představit spolu s českým velvyslancem v Británii Michaelem Žantovským nové stipendium na univerzitě ve skotském Glasgow.

Je určeno britským studentům dvouletého postgraduálního kurzu, kteří chtějí získat doktorát v oboru český jazyk a literatura. Glasgowská univerzita je poslední ve Velké Británii, kde ještě zůstává otevřen kurz češtiny a peníze z grantu mohou místní tradici českého jazyka podpořit.

Albrightová přišla se svými českými rodiči do Londýna ve věku tří let a prožila zde celé šestileté válečné období včetně nejtvrdších německých náletů právě před sedmdesáti lety. Její otec Josef Korbel byl členem československé exilové vlády a poradcem prezidenta Edvarda Beneše.

Václav Sochor, Ivan Kytka, Lucie Maňourová, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme