Valné shromáždění OSN uznalo legalitu kosovské nezávislosti

Srbsko a Kosovo by spolu měly začít jednat. Obě země k tomu vyzývá Valné shromáždění OSN v rezoluci, kterou jednomyslně schválilo. Dokument vytváří podmínky k vůbec prvním přímým rozhovorům Srbska a Kosova od roku 2008, kdy Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova OSN v New Yorku

budova OSN v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Valné shromáždění OSN také vzalo na vědomí výrok Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Ten v červenci došel k závěru, že vyhlášení nezávislosti Kosova neporušuje mezinárodní právo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Význam rezoluce Valného shromáždění OSN zhodnotil na Rádiu Česko Milan Slezák, zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu.

Rezoluce Valného shromáždění OSN je výsledkem kompromisu. Srbsko původně chtělo předložit kritický návrh rezoluce v níž nezávislost Kosova označuje za nepřijatelnou a navrhuje další jednání o statusu bývalé srbské provincie. Evropská unie ale naznačila, že pokud by Bělehrad otázku rezoluce zvážil, pomohlo by to srbské žádosti o přijetí do Evropské unie.

Podle zahraničněpolitického analytika Českého rozhlasu Milana Slezáka by rezoluce OSN mohla odstartovat vzájemné rozhory, které však nebudou jednoduché: „Pokud bude jednat Srbsko s Kosovem, tak to vypadá na dlouhá jednání, protože problémy jsou velké.“

Podle Slezáka je Kosovo už pro Srbsko ztracenou věcí, a proto by srbská vláda měla ustoupit a využít pozitiva, které uznání Kosova přináší: „Srbská vláda teď může minimalizovat ztráty. Ona by potřebovala získat souseda, se kterým by mohla hospodářsky spolupracovat. V současné době jsou vzájemné styky zmrazeny, nemůže se využívat toho, že sousední státy by mohly mít nějaké společné obchodní zájmy.“

Zároveň by podle něj mohlo Srbsko lépe prosazovat zájmy Srbů, kteří zůstaly v Kosovu a v neposlední řadě se Srbsku díky tomu uvolní cesta do Evropské unie.

Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme