Turci v referendu podpořili ústavní reformu

Turci podle očekávání vyslovili souhlas s ústavní reformou. Dodatky k ústavě mají vést ke změnám v soudní hierarchii a k omezení pravomocí vlivné armády. Podle předběžných výsledků pro ně hlasovalo 58 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Erdogan hlasuje v referendu o ústavě

Turecký premiér Erdogan hlasuje v referendu o ústavě | Zdroj: ČTK

Změnu ústavy podpořili v referendu lidé ve většině tureckých provincií. Pro hlasovalo téměř celé území Turecka s výjimkou nejzápadnějších oblastí. Volební účast byla podle očekávání vysoká - k urnám přišlo 77,5 procent Turků.

V referendu lidé rozhodovali o tom, zda chtějí změnit osmadvacet let starou ústavu, kterou vytvořila armáda po vojenském převratu v roce 1980.

Podle vlády má být nová ústava demokratičtější a má Turecku usnadnit cestu do Evropské unie. Potvrzuje to i někdejší velvyslanec v Turecku Tomáš Laně.

„Jedna z hlavních překážek vstupu Turecka do Evropské unie byla právě úloha armády. Na druhou stranu i zákaz politické strany ústavném soudem, jak k tomu docházelo dosud, je antidemokratický přístup, čili i to by mělo napomoci přiblížit Turecko Evropské unii,“ připomněl Laně.

Vítězství premiéra Erdogana

Schválení nové ústavy ve všelidovém hlasování je vítězstvím hlavně pro premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a jeho islamistickou Stranu spravedlnosti a rozvoje. Podle pozorovatelů výsledky referenda předznamenají i podobu parlamentních voleb v příštím roce.

Opozice ale namítá, že například plánované změny ve jmenování soudců ohrožují jejich nezávislost a umožňují vládě neomezenou moc.

Hlasování se neobešlo bez protestů v některých tureckých městech. V Istanbulu například čelila jedna z volebních místností útoku zápalnými lahvemi. Na 150 lidí po celé zemi bylo zatčeno kvůli narušování průběhu voleb.

Martin Hromádka, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme