Popírač holocaustu Irving navštíví koncentrační tábory v Polsku

Polsko čeká velmi kontroverzní návštěva. Bývalé nacistické koncentrační tábory se totiž chystá navštívit známý popírač holocaustu David Irving. Za své skandální názory už byl několikrát odsouzen, řada zemí mu zakázala vstup na své území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koleje vedoucí do Treblinky

Koleje vedoucí do Treblinky | Foto: Yad Vashem

Kontroverzní britský historik David Irving se plánuje podívat se do tábora Treblinka na východě Polska, bývalého Hitlerova sídla Vlčí doupě a také chce navštívit někdejší varšavské ghetto.

Přehrát

00:00 / 00:00

O očekávanou návštěvu Davida Irvinga v Polsku se zajímal zpravodaj Petr Vavrouška

Zorganizoval proto osmidenní zájezd, kterého se zúčastní britští a američtí turisti.

Z Irvingovy nabídky vyplývá, že jeho služby nejsou právě nejlevnější. Za týdenní výlet do Polska si v přepočtu účtuje 50.000 korun na osobu. Přesto už má prý vyprodáno.

Známý popírač holocaustu chce turistům nabídnout vlastní výklad historie a událostí z období druhé světové války.

David Irving například tvrdí, že nacisté v koncentračních táborech nezabili miliony lidí a že plynové komory v Osvětimi postavili až po válce sami Poláci. Hlásá také, že vězni v táborech umírali hlavně na tyfus a jiní nemoci.

Právě proto sledují jeho cestu do Polska kromě židovských organizací také Institut paměti národa a polské tajné služby. Za veřejné popírání zločinů nacismu hrozí v Polsku až tři roky vězení.

Irving může v Polsku narazit

Soudy už několikrát uznaly, že Irving fakta úmyslně překrucuje. Za své kontroverzní názory skončil před lety za mřížemi v Rakousku, po roce byl ale propuštěn na svobodu.

Několik zemí už Irvingovi zakázalo vstup na svá území, ale Polsko mezi ně nepatří. Jak řekli zástupci muzea v Treblince, Irving si musí koupit vstupenku a žádná jiná omezení pro něj neplatí, ovšem pouze do okamžiku, kdy jeho výklad pro klienty začal odporovat pravdě.

Sám Irving tvrdí, že nepůjde o jeho první návštěvu nacistických koncenračních táborů v Polsku. V minulosti už prý dvakrát navštívil Osvětim. Před pár dny dokonce obvinil Polsko z toho, že z Osvětimi dělá turistický Disneyland a snaží se na kruté historii tábora vydělat.

Tato slova vyvolala v Polsku velmi negativní reakce. Média v této souvislosti připomněla, že Davida Irvinga už před třemi lety vykázali z varšavského knižního festivalu právě na žádost muzea v Osvětimi.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme