Moldavané utíkají před chudobou do zahraničí

Moldavsko je velmi chudá země. Mladí lidé proto odcházejí do zahraničí za prací, ve většině případů ilegálně. Odhaduje se, že více než čtvrtina všech Moldavanů žije a pracuje v Evropské unii nebo v Rusku. Doma nechávají staré rodiče, kteří se o sebe musejí starat sami. Opouštějí také své děti, které několikaleté odloučení od rodičů snášejí špatně a citově strádají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moldavany trápí samota i chudoba

Moldavany trápí samota i chudoba | Foto: Pavel Polák

Cesta je samý výmol a podél ní stojí za ploty malé barevné domky. Ve vesnici Dorockaja na východě země se čas zastavil před osmdesáti lety.

V Dorockaje žije Jelizaveta Stěpanovna, od malička, už téměř sedmdesát let. „Jsem sama, muž mi zemřel před několika lety,“ říká.

V místnosti je pouze postel, stůl se židlemi a v rohu na stolku sovětský televizor Gorizont. „Mám dva syny, už si ani nevzpomenu, kdy odešli. Bude to víc než deset let. Za celou tu dobu jsem je ani jednou neviděla. Odešli pracovat do Ruska a na Ukrajinu. Tady pro ně nebyla práce ani budoucnost,“ vypravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Poláka o Moldavsku v pořadu Zblízka.mp3

Podobný příběh může ve vesnici Dorackaja vyprávět mnoho dalších seniorů, které jejich vlastní děti opustily. A nejen v Dorockaje, ale v celém Moldavsku.

Děti vyrůstající bez rodičů

Gura Galbenei je malé městečko, padesát kilometrů jižně od Kišiněva. Do zdejší školy chodí 800 dětí, rovná polovina z nich má nejméně jednoho z rodičů v zahraničí. Proto žijí u příbuzných nebo prarodičů.

„S mamkou si často voláme. Deset let už pracuje na Kypru. Odešla, když mi byly tři roky. Někdy se domů vrátí na pár dní, ale to není moc často, někdy jen jednou za rok,“ říká dnes třináctiletá Adriana. Otce nemá, žije u své babičky. „Maminka mi chybí,“ dodává Adriana, která sní o tom, že v budoucnu odejde na Západ.

Georgovi je teprve čtrnáct let, ale doma se už musí starat o celý dům. Nikdo jiný to za něj neudělá. Žije s matkou a dvěma mladšími bratry, otec pracuje jako řidič kamionu v Rusku. Domů jezdí jenom na Vánoce.

„Je to pro nás těžké, pochopitelně, ale peníze potřebujeme. Volného času moc nemám, protože po škole pomáhám doma,“ říká George. O budoucnosti má jasno, chce být kuchařem, nejlépe někde ve Francii.

Jedna ztracená generace

Největší problém Moldavska je jeho chudoba. Mladí lidé odsud odcházejí za prací do zahraničí, do Evropy nebo do Ruska. Moldavsko prý ztratilo celou jednu generaci. Podle statistik jsou Moldavané čtyřmilionový národ, milion a půl jich ale žije a pracuje v zahraničí.

Jelizaveta Stěpanovna ve svém domě ve vesnici Dorockaja | Foto: Pavel Polák

Narušené rodiny přinášejí spoustu sociálních problémů. Senioři, jejichž děti se o ně nemohou postarat, protože jsou daleko v zahraničí. Děti, které vyrůstají bez rodičů, citově strádají.

„Pláču, když se mi stýská, když mám problémy, o kterých bych chtěla mluvit jenom se svojí maminkou,“ říká patnáctiletá Doina. Její matka pracuje v Izraeli, otce nezná, rodiče jsou rozvedení. Doina se svou mladší sestrou žije u prarodičů. Chápe, proč matka odešla. Sama by je v Moldavsku neuživila.

Doina nicméně dodává: „Dala bych všechny peníze, které mamka v zahraničí vydělá, aby tady s námi mohla být. Moc mi chybí.“

Pavel Polák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme