Národní shromáždění ve Francii má hlasovat o důchodové reformě

Francouzské Národní shromáždění má dnes hlasovat o důchodové reformě. Vláda argumentuje nezbytností změny zákona, zejména zvýšením hranice odchodu do penze. Opozice a odbory protestují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská demonstrace proti důchodové reformě

Pařížská demonstrace proti důchodové reformě | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Do důchodu nejdřív v 62 letech. To je hlavní změna zákona, kterou si vyžádal hrozivý deficit na důchodovém účtu. Hranice odchodu do penze se změní postupně do roku 2018, kdy by měl být účet vyrovnaný.

Po silných protestech, jichž se zúčastnilo přes dva milióny lidí, vláda udělal mírné změny, ale parametry zákona zachovala. Opozice a odbory se nevzdávají a další demonstrace a stávky chystají na 23. září.

Vláda má v Národním shromáždění většinu, ale její pozice slábne vinou stále nekončící aféry, která se týká hlavního tvůrce důchodové reformy Erica Woertha. Ten měl ještě ve funkci pokladníka nynější vládní strany přijímat peníze na prezidentskou kampaň Nicolase Sarkozyho nad zákonem povolený limit.

Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme