Rusko a Norsko si rozdělily sporné mořské území v Arktidě

Rusko a Norsko ukončily čtyřicetiletý spor o společnou hranici v Arktidě. Nová dohoda vymezuje hranici v Barentsově moři a otevírá prostor k využívání podmořských zásob ropy a zemního plynu. V Murmansku ji podepsali ruský prezident Dmitrij Medvěděv a norský premiér Jens Stoltenberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Led v Arktidě

Led v Arktidě | Foto: NASA

Dohoda ukončila čtyři desetiletí trvající rozhovory, které Oslo s Moskvou zahájily ještě za dob Sovětského svazu. Podle ruského prezidenta by měla posílit mezinárodní i regionální bezpečnost a prohloubit spolupráci mezi státy, sdílejícími v Arktidě hranici.

Experti připomínají, že dohoda odkrývá prostor k využívání zdrojů na ploše čítající 175 tisíc kilometrů čtverečních. Klíčová ale bude zejména pro další úsilí států, jejichž území zasahuje do Arktidy, využívat zdroje skrývající se pod mořským dnem.

V severském regionu v důsledku změn klimatu tají ledovce, které dosud bránily těžbě ropy a zemního plynu a také lodní dopravě. Nárok na využívání dna šelfového moře si kromě Ruska a Norska dělají také Kanada, Spojené státy a Dánsko.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme