Ve Varšavě už nestojí dřevěný kříž, který rozdělil společnost

Kříž, který už několik měsíců stál před prezidentským palácem v centru Varšavy, byl dnes ráno nečekaně odstraněn. Pro řadu Poláků byl symbolem dubnové letecké tragédie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava - historické náměstí

Varšava - historické náměstí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Kříž postavili skauti před prezidentským palácem pár dnů po dubnové letecké katastrofě. Stal se symbolem národní tragédie. Ale časem rozdělil polskou společnost a politickou scénu. Konaly se před ním demonstrace, desítky lidí ho střežily dnem i nocí. Sepisovaly se kvůli němu protestní i souhlasné petice.

„Dnes v osm hodin ráno jsme kříž přenesli do kaple prezidentského paláce,“ oznámil šéf prezidentské kanceláře Jacek Michalovski. Už dříve bylo po dohodě s církví rozhodnuto, že kříž skončí natrvalo v kostele Svaté Anny.

Část příbuzných po obětech leteckého neštěstí chce ale odvézt kříž na místo katastrofy. „O tom, jestli kříž pojede do Smolenska nebo ne nerozhoduje prezidentská kancelář, ale příbuzní obětí,“ dodal Michalowski.

Petr Vavrouška, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme