Němci budou protestovat proti jadernému zákonu

V Německu se na dnešek chystají masivní protesty proti prodloužení provozu jaderných elektráren. Nedávno schválený zákon totiž prodlužuje jejich životnost až o čtrnáct let. S tím podle průzkumů nesouhlasí na 60 procent Němců. Největší demonstrace se očekávají v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protijaderná demonstrace v Berlíně

Protijaderná demonstrace v Berlíně | Foto: Klára Stejskalová

Před berlínským parlamentem by se dnes mohlo shromáždit na třicet tisíc lidí. Podle některých odhadů by ale vládní budovy v centru města mohl obklíčit až stotisícový dav.

Šest německých organizací svolalo na dnešek do Berlína první masovou demonstraci proti nedáno schválenému jadernému zákonu, který povoluje, aby starší jaderné reaktory byly v provozu až o osm let déle než byl původní plán, novější dokonce o 14 let.

Podle rozhodnutí předešlé vlády, měla být výroba elektřiny z jádra postupně utlumena už do roku 2025. Současný zákon tak vnímá většina Němců jako krok zpět.

Opozice navíc slibuje zažalovat novou koncepci u ústavnímu soudu. Ekologové pak slibují pokračovat s protesty i v dalších německých městech.

Kateřina Procházková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme