Nizozemci možná zůstanou v misi NATO v Afghánistánu

Nizozemští vojáci možná zcela neodejdou z mise ISAF v Afghánistánu. Právě plánované prodloužení mise v této zemi bylo příčinou červnových předčasných voleb. Roztržka v bývalé vládní koalici mezi křesťanskými demokraty a Stranou práce totiž vedla letos na jaře k pádu vlády premiéra Jana Petera Balkenendeho. Nově vznikající menšinová vláda zvažuje nizozemské vojáky v misi ISAF nechat, ale s jinými úkoly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelba z raketometu

Střelba z raketometu | Foto: 601. skupina speciálních sil

Koalice vítězů voleb Liberálů a Křesťanských demokratů je podle deníku NRC Handelsblad připravená navrhnout, aby se nizozemští vojáci zapojili do tréninkové mise afgánské armády a policie. Nepůsobili by už tedy v bojových jednotkách.

Podle zdrojů blízkých stranickým vyjednavačům se má tento závazek objevit ve vznikající koaliční smlouvě menšinové vlády premiéra Marka Rütteho.

Liberálové a Křesťanští demokraté mají mít v Parlamentu tichou podporu antiislamistické Strany za svobodu kontroverzního politika Geerta Wilderse. Není ale jisté, jestli tato pravicová strana v tomto ohledu koalici podpoří. Novou nizozemskou vládu tak čeká velká zkouška ještě dřív, než se vlastně stačila pustit do práce.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme