Švédové volí své zástupce do parlamentu

Ve Švédsku dnes v parlamentních volbách voliči určí složení parlamentu i vlády své země pro příští čtyři roky. Pět různých předvolebních průzkumů dává shodně větší šance nynější vládní koalici složené ze čtyř stran pravicové či středopravicové orientace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédsko

Švédsko | Foto: Evropská komise

V případě, že se předpovědi potvrdí, by pravice tvořená konzervativci, liberály, zemědělsky orientovanými centristy a křesťanskými demokraty teprve podruhé v poválečných dějinách Švédska dokázala obhájit své vládní postavení.

Náskok stávající vládní koalice před tříčlenným středolevicovým blokem sociálních demokratů, zelených a exkomunistů však není velký natolik, aby bylo možné vyloučit překvapení.

Podle průzkumů by se kromě nynějších sedmi stran mohla propříště do parlamentu dostat i krajně pravicová strana Švédští demokraté, která chce omezit přistěhovalectví a intenzivněji nutit imigranty k asimilaci.

Konečné výsledky budou známy až po 20. hodině dnes večer.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme