Polsko žádá od Ruska vydání vraku prezidentského speciálu

Polská vláda vyzvala Rusko, aby jí vydalo vrak prezidentského speciálu. Při jeho dubnové havárii u ruského Smolenska zahynul polský prezident a dalších pětadevadesát osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Polské vládě došla trpělivost a požaduje, aby Rusové převezli zbytky prezidentského speciálu do Polska. Varšava v poslední době několikrát velmi důrazně vyzvala ruské orgány, ať trosky letadla zabezpečí.

Moskva opakované prosby ale ignorovala. Části letounu leží už více než pět měsíců bez jakéhokoliv zastřešení na ploše letiště, přitom jsou důležitým důkazním materiálem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rádiu Česko o tématu hovořil polský publicista Tomasz Mackowiak

Polský kabinet požaduje transport vraku letadla do Polska také kvůli příbuzným obětí, pro které je stávající situace neúnosná. Ministerstvo zahraničí se dokonce nabídlo, že zabezpečení vraku zaplatí. Zástupci Smolenska dodali, že to je dobrý nápad. S takovou investicí totiž nepočítali.

Vyšetřování v Polsku pod politickým tlakem

Ruští vyšetřovatelé v úterý Polákům předali poslední část dokumentů týkajících se dubnového neštěstí. Během příštích týdnů by ruští experti měli sepsat závěrečnou zprávu o dubnové katastrofě. Polsko by ji mělo dostat - alespoň podle médií - asi 10. října.

Jak Rádiu Česko řekl polský publicista Tomasz Mackowiak, místo letecké katastrofy by ale chtěli znovu prozkoumat polští vyšetřovatelé.

„Já jsem dneska zaslechl zprávu, že polský generální prokurátor má takový dojem, že v okolí toho letiště ještě mohou být části těl obětí, a oni se domáhají, aby tam byli puštěni další polští vyšetřovatelé, kteří by celý ten terén měli prozkoumat.“

„Ovšem je třeba podotknout, že cele vyšetřování se v Polsku děje pod obrovským politickým tlakem, je tady opozice, která v podstatě otevřeně tvrdí, že vyšetřování je ruskou stranou manipulované a že polská vláda v nejlepším případě nepostupuje dost důsledně.“

„Takže dá se očekávat, že každou chvíli budeme svědky stupňovaných požadavků z polské strany, což ale neznamená, že postup ruské strany je v pořádku. To se nedá říct alespoň pokud jde o trosky toho letadla, které stále leží na tom letišti,“ uvedl Tomasz Mackowiak.

Petr Vavrouška, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme