Čtyři Belgičané z deseti by chtěli návrat k unitárnímu státu

Rozdělení Belgie si přeje méně než pětina jejích obyvatel. Ukázal to průzkum deníku La Libre Belgique mezi dvěma tisíci respondenty. Každý čtvrtý Belgičan z deseti by ale přivítal návrat k formě unitárního států. Belgické království dnes tvoří dva územní celky – Vlámsko a Valonsko. Obyvatelé se dělí na frankofonní a ty mluvící nizozemsky nebo německy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Pro rozdělení království na samostatné Flandry a Valonsko je jen 12 procent Belgičanů. Skoro třetina by jich přivítala posílení pravomocí dnešních územních entit – tedy Vlámska, Valonska a Bruselu na úkor federace. 40 procent obyvatel Belgie by přivítalo návrat k unitárnímu zřízení země. Ve Vlámsku by si zrušení federativního uspořádání přálo jen 22 procent obyvatel.

Není divu. V době Belgie jako unitárního státu zažívali Vlámové jazykovou i sociální diskriminaci menšinovými Valony. V případě rozdělení země, by více než třetina Belgičanů chtěla vytvořit federativní spojení Valonska s převážně frankofonním Bruselem.

Skoro čtvrtina dotazovaných by ale jako výsledek rozpadu Belgie viděla i vznik dvou větších zemí a městského bruselského ministátečku.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme