Slovensko chce zavést čipové karty pro vyplácení dávek

Slovenská vláda chystá revoluci ve vyplácení sociálních dávek. Nejnutnější dávky pro přežití by se měly začít namísto hotovosti vyplácet pomocí čipových karet. A navíc po malých dávkách, jenom několik eur na den. S napětím a obavami se na tyhle plány dívají hlavně Romové na východním Slovensku. Postupné vyplácení dávek je prý uvrhne do ještě větší chudoby. V romských oblastech se dokonce mluví o sociálních bouřích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště Luník IX. je symbolem problémů romské menšiny na Slovensku.jpg

Sídliště Luník IX. je symbolem problémů romské menšiny na Slovensku.jpg | Foto: Vojtěch Berger

Košické sídliště Luník IX. je symbolem problémů romské menšiny na Slovensku. Oprýskané paneláky jsou v žalostném stavu, na chodbách to páchne močí, v bytech neteče voda, nejde plyn, a brzo možná nepůjde ani elektřina.

Luník IX. je svět sám pro sebe a místní Romové o plánech vlády mluví s velkým despektem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Zblízka zpravodaje Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěcha Bergera z košického sídliště.mp3

„Nesouhlasíme s tím. Ať je všechno jako teď,“ řekl obyvatel košického sídliště.

Systém vydávání sociálních dávek přes čipové karty by měl začít fungovat příští rok a měl by naučit Romy trochu hospodařit.

„V praxi to funguje tak, že 18. dostanou dávky, dva dny se radují a další dny mají hlad. A když mají hlad, tak buď rabují nebo dávají vydělat lichváři,“ uvedla státní tajemnice na ministerstvu sociálních věcí Lucia Nicholsonová.

Oprýskané paneláky jsou v žalostném stavu.jpg | Foto: Vojtěch Berger

To potvrzují i sami Romové z Košic. Až budou fungovat čipové karty, bude to vypadat úplně jinak.

„Peníze se jim budou uvolňovat postupně. To znamená, že denně budou moci utratit dvě nebo tři eura, ale samozřejmě si budou moci spořit,“ vysvětlila Lucia Nicholsonová.

Jak máme ušetřit ze dvou eur na den, jak se máme postarat o děti?, ptají se do Bratislavy Romové.

„Všechno je drahé. Všechno se dnes platí, a to žijeme v demokracii,“

Státní tajemnice jim odpovídá příkladem ze života:

„Dávka v hmotné nouzi je skutečně k tomu, abyste měli co jíst a abyste si mohli koupit základní hygienické potřeby. Svého času jsem bydlela tři roky v Mariance, to je jedna vesnice u Bratislavy, a po drtivou většinu času jsem jedla rohlíky a sýr a přežila jsem.“

Romové se bojí, že když jim stát dá kapesné dvě tři eura na den, nebudou mít z čeho zaplatit nájem. Ani to ale není pravda, kontruje ministerstvo.

V některých oknech chybí sklo.jpg | Foto: Vojtěch Berger

„Nájemné budou mít určitě z čeho zaplatit, protože to budou první platby, které budou automatickým způsobem odcházet na účet plynáren, elektráren, vodáren a samozřejmě nájemné bude v tom balíku,“ řekla Lucia Nicholsonová.

Romové na čipové karty čekají ostražitě. Rodina Kroštěnových z košického sídliště přemýšlí i o krajním řešení. „Bude hůř, nebude líp. Budou tady nepokoje. Budou tady stávkovat lidé,“ ozývají se hlasy obyvatel.

Vysvětlování projektu Romům

Z Košic do Bratislavy je to skoro 500 kilometrů, a na tak dlouhé trase může vzniknout spousta nedorozumění a informačních šumů. Projekt čipových karet je proto potřeba Romům vysvětlovat pořád dokola.

Státní tajemnice, která za projekt zodpovídá, to dobře ví. „V projekt čipových karet absolutně věřím. Ve Spojených státech amerických funguje něco podobného a velmi si to pochvalují,“ řekla.

Úspěch je žádoucí. Romské osady na východě Slovenska jsou totiž podle mnohých tikající sociální bombou, a dokonce i některá romská sdružení varují do budoucna před sociálními bouřemi.

Vojtěch Berger, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme