V Německu začne zřejmě poslední proces proti člence RAF

Teroristka Verena Beckerová z Frakce Rudé armády (RAF) dnes opět stane před soudem. Jde zřejmě o poslední velký proces v souvislosti s činy této ultralevicové teroristické skupiny. Soudci ve Stuttgartu by měli vyřešit poslední velké tajemství - kdo zabil v roce 1977 spolkového generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo

Německo | Foto: Emanuel Macoun

Beckerová, někdejší členka komanda Ulrike Meinhofové, byla podezřelá z vraždy od samého počátku. Bubacka zastřelily v jeho voze 7.dubna 1977 v Karslruhe dvě osoby projíždějící kolem na motocyklu. Dodnes není jasné, kdo to byl. Za vraždu byli odsouzeni Christian Klar, Knut Folkerts a Brigitte Mohnhauptová. Dnes jsou už všichni na svobodě.

Stopy DNA Vereny Beckerové se našly v roce 2008 na obálce dokumentu, kterým se Frakce rudé armády přihlásila k vraždě generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka. Že by Beckerová přímo vraždila, se ale neprokázalo. Přitom údajně existuje svědectví tehdy občana bývalé Jugoslávie, který tvrdí, že z motocyklu na Bubackův služební vůz v dubnu 1977 střílela žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalá příslušnice německých teroristické skupiny RAF stane před soudem. Podrobnosti na Rádiu Ččesko od redaktorky Markéty Bartošové a Šárky Daňkové, autorky knihy RAF - Frakce rudé armády.

„Verena Beckerová mohla být podle obvinění jednou z osob, které seděly na motocyklu nebo mohla být komplicem za volantem vozu Alfa Romeo, který na pachatele čekal, aby je potom odvezl do bezpečí. Mohla se také podílet na přípravách atentátu. Údajně se měla den před atentátem nacházet v Karlsruhe,“ přiblížila na Rádiu Česko Šárka Daňková, autorka knihy RAF - Frakce rudé armády.

Nové analýzy DNA naznačují, že Beckerová se na vraždě prokurátora, jeho řidiče a strážného podílela osobně. Syn zavražděného několikrát vyslovil podezření, že stát nad Beckerovou, která donášela na své spolubojovníky, držel ochrannou ruku.

Důkazy pro i proti

Nový důkaz podle Daňkové není jediným, který mluví v neprospěch Beckerové. „Policie u ní také zabavila osobní poznámky, v nichž píše, že neví zda má cítit vinu za smrt Bubacka. V její neprospěch mluví také fakt, že když byla zatčená po atentátu, měla u sebe střelnou zbraň, ze které se na Bubacka střílelo,“ vysvětlila.

Zároveň však dodala, že se objevily nové dokumenty, které mluví ve prospěch teroristky. „Podle týdeníku Der Spiegel spolkový úřad na ochranu ústavy objevil dokumenty, z nichž vyplývá že se Beckerová v době atentátu měla nacházet v Bagdádu. Nedávno také v televizi promluvili dva teroristé RAF, kteří tvrdí, že se na atentátu nepodílela,“ přiblížila Daňková.

Verena Beckerová kvůli své trestné činnosti ve jménu RAF strávila 15 let za mřížemi. Účast na teroristických útocích - RAF zabila celkem 34 lidí – jí stačila sice na doživotní trest, v roce 1989 ale dostala na základě prezidentské milosti svobodu.

Přestože RAF už neexistuje, současný proces provázejí mimořádná bezpečnostní opatření.

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme