Moskevští gayové označují povolení demonstrace za historický okamžik

Ruská gay komunita v Moskvě vůbec demonstrovala se souhlasem radnice. Úřady povolily mítink vzápětí poté, co magistrát opustil bývalý starosta Jurij Lužkov. Ten za své vlády neskrýval homofobní pohnutky a označoval aktivity gay hnutí za satanistické. Lužkova odvolal z postu tento týden prezident Dmitrij Medvěděv kvůli údajné ‚ztátě důvěry‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organizátor moskevských mítinků na podporu práv sexuálních menšin Nikolaj Alexejev

Organizátor moskevských mítinků na podporu práv sexuálních menšin Nikolaj Alexejev | Zdroj: ČTK

Hlavní organizátor moskevských mítinků na podporu práv sexuálních menšin Nikolaj Alexejev označil poklidnou demonstraci za historickou událost. Až dosud všechny podobné pokusy končily zákazem radnice a zákrokem policie.

Tentokrát si desítka aktivistů naopak pochvalovala, že je policie zaštítila před skupinkou, která se s vodními pistolemi pokusila mítink gayů přerušit. Dva její členy policie zadržela.

Mítink gay aktivistů měl vyzvat k bojkotu letecké společnosti Swiss-Air. Aerolinky podle Alexejeva umožnily jeho nedávné zadržení na letišti Domodědovo, odkud měl letět do Ženevy. Několik dalších dnů ho pak podle jeho tvrzení neznámí lidé nutili, aby stáhnul žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme