V neklidné Bosně a Hercegovině se konají všeobecné volby

Bosenští voliči ve všeobecných volbách rozhodují o další budoucnosti svého státu. Tři miliony oprávněných voličů mají zvolit všechny hlavní bosenské instituce – tříčlenné prezídium, celobosenský parlament, parlamenty muslimsko-chorvatské federace a Republiky srbské, jejího prezidenta a viceprezidenty a také zastupitelské sbory 10 kantonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bosenskosrbský premiér Milorad Dodik

Bosenskosrbský premiér Milorad Dodik | Zdroj: ČTK

Volby mají dát odpověď na otázku, jaký stát si přejí tři bosenské národy: Muslimové, Chorvati a Srbové. Jejich představy se ale diametrálně liší, což by podle průzkumů měly potvrdit i volby. Nevládní organizace se snažily zmobilizovat mládež, která obvykle k volbám nechodí:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nastávajících volbách v Bosně a Hercegovině hovoří zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

„Tuhle kampaň děláme s cílem přitáhnout k volbám co nejvíce mladých, protože jen tak můžeme dospět k nějakým změnám. Zdá se nám, že mladí jsou hodně nespokojení a měli by to dát najevo,“ říká Dragana, která organizuje kampaň.

Bosenští voliči mají před sebou nepřehlednou nabídku: o veřejné funkce se uchází celkem 8 700 kandidátů z třiceti devíti politických stran a 11 koalic. Bosenské volby jsou pravděpodobně nejsložitější na světě, což je dáno komplikovanou vnitřní strukturou poválečného státu.

Složité uspořádání určila Daitonská mírová dohoda z roku 1995, která vychází z poválečné reality. Jejím cílem bylo uklidnit bosenské národy tak, aby neměly chuť a důvod dál bojovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bosna.mp3

Bosna a Hercegovina je stále křehkým soustátím, je to v podstatě konfederace, která má problémy, jak fungovat do budoucna.

Zejména Srbové začínají otevřeně hovořit o tom, že pokud by politické snahy ze strany bosenských muslimů vedly k unitarizaci bosenského státu, pak by uvažovali o tom, že by vyhlásili referendum o úplném odtržení od Bosny a Hercegoviny.

Naopak muslimští politici usilují o to, aby Bosna byla přehledná, měla jednotnou strukturu – jednoho prezidenta, jeden parlament a jednu vládu tak, aby byla státem ovladatelným a funkčním.

Martin Dorazín, David Hartmann, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme