Se stávkou odborů v BBC nesouhlasí prominentní novináři

Tři odborové svazy v BBC plánovaly dvě stávky na protest proti reformě důchodového zabezpečení zaměstnanců. První z nich měla být příští týden během konference konzervativní strany. Proti stávce se vyjádřila řada prominentních novinářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova BBC

Budova BBC | Foto: Redvers via Flickr.com

Odborům, které stávky plánovaly, se nelíbil záměr vedení BBC reformovat důchodové zabezpečení, jež se tradičně řadí mezi nejštědřejší v Británii. První ze dvou stávek byla naplánována na 5. října během výroční konference konzervativců, a druhá na 19. října, kdy ministr financí George Osborne vyhlásí podrobnosti radikálních úsporných opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávka v BBC. Reportáž redaktora Českého rozhlasu Milana Kocourka

Proti stávce však vystoupilo 36 prominentních novinářů z rádia i televize BBC. Mezi nimi známý televizní moderátor Jeremy Paxman. V dopise otištěném v pátečním vydání listu Daily Mail signatáři argumentovali, že stávka je zaměřena proti konzervativní straně, je proto politicky motivovaná a může ohrozit nestrannost BBC, která je součástí dobré pověsti korporace.

Autor redakčního článku Daily Mail signatářům poblahopřál, ocenil jejich odvahu a připomněl, že pro stávku se vyjádřila jen pětina ze 17 tisíc zaměstnanců BBC. Stávka by měla být podle jeho názoru přinejmenším odložena.

Dodal, že ti, kdo stávku plánovali, by si měli uvědomit, že za aktuálně nechvalného stavu britské ekonomiky mají privilegované postavení v tom, že požívají jistoty zaměstnání a důchodového zabezpečení díky koncesionářům.

Bylo zřejmé, že podpora pro stávku zaznamenala značné trhliny. V sobotu odbory v BBC oznámily, že vedení korporace předložilo podstatně zlepšenou nabídku a stávka je proto suspendována.

Připadá mi, že z této plodné součinnosti vedení BBC a odborů by si měli vzít příklad také mnozí jiní v Británii. Vždyť stávka je vystrkováním beraních rohů a důkazem neschopnosti dohodout se o čemkoli.

Milan Kocourek, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme