Toxický kal z maďarské hliníkárny způsobil nevídanou katastrofu

Několik měst a obcí na západě Maďarska se potýká s kalamitou, která je už teď označována za nejhorší ekologickou havárii v dějinách země. Oblast o rozloze desítek kilometrů čtverečních zaplavilo toxické bahno z odkalovací laguny u hliníkárny ve městě Ajka. Zahynuli nejméně čtyři lidé, včetně dvou dětí. Navíc hrozí, že kal s žíravinou kontaminuje vodu v Dunaji.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obcí Devecser se prohnala až dvoumetrová vlna toxického kalu

Obcí Devecser se prohnala až dvoumetrová vlna toxického kalu | Zdroj: ČTK

Přes hráz nádrže, která se včera protrhla po vydatných deštích, se podle odhadů převalily statisíce kubíků červeného kalu. Vlna zaplavila tři obce, brala s sebou brala auta, části domů i lidi.

Úřady zatím potvrdily čtyři mrtvé, některé zdroje ale uvádějí až pět obětí. Jsou mezi nimi i měsíční kojenec a jeho tříletá sestra . Sedm obyvatel se dosud pohřešuje a zraněných je přes 130, z toho deset vážně.

Vláda vyhlásila v zasažených vesnicích stav nouze. Katastrofa se bezprostředně dotkla tisíců obyvatel. Těm, kterým bahno zaplavilo domy, úřady zajistily dočasné ubytování. V nejhůře postižené obci Kolontár si večer evakuovaní lidé mohli alespoň odnést nejnutnější věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

S podrobnostmi o ekologické katastrofě v Maďarsku se do Ozvěn dne přihlásil spolupracovník Radiožurnálu Gregor Martin Papucsek

Při pátrání po nezvěstných osobách pomáhali v noci i slovenští záchranáři. Vedoucí tříčlenného týmu Alexander Berek Radiožurnálu řekl, že zasahoval už na řadě míst ve světě, ale s podobnou situací se ještě nesetkal. S kolegy nemohli ani nasadit psy, které měli s sebou.

„Podle svědků a stop, které jsme viděli v terénu, vlna bahna pronikala místy ve výšce dvou až tří metrů. Sebralo všechno, co mu stálo v cestě, úplně zničilo obytné domy. Nemohli jsme nasadit psy, protože složení látky nám to nedovolilo,“ popsal Berek.

Jedovatá látka se může dostat až do Dunaje

Odpadní látka vznikající při výrobě kysličníku hlinitého, základní suroviny hliníku, obsahuje kromě těžkých kovů, například olova, i louh, který ve vysoké koncentraci rozežírá pokožku, poškozuje dýchací cesty a dráždí oči. Ničí i rostliny a živočichy v řekách.

V říčce Marcal už vyhynuly všechny ryby a hrozí, že se kontaminovaný kal dostane dál do řeky Rába a potom do ramena Dunaje.

Hasiči proti stavějí látce do cesty norné stěny a přivážejí do regionu obrovské množství sádry, kterou sypou do vody. Vápník totiž dokáže louh neutralizovat. Jedovaté bahno sbírají do kontejnerů a snaží se také zpevnit protrženou stěnu hráze.

Současně se v Maďarsku hledá viník ekologické katastrofy. Premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci řekl, že nic nenasvědčuje přirozené příčině havárie, spíš jde podle něj o lidskou chybu. Ujistil, že radiační zamoření oblasti nehrozí.


Zvětšit mapu

Ministerstvo životního prostředí také oznámilo, že s okamžitou platností pozastavuje provoz hliníkárny. Společnost Maďarské aluminium, které továrna v Ajce patří, se ale brání, že nemohla blížící se havárii předvídat.

Ekologičtí aktivisté připomněli, že už dlouhá léta upozorňují na riziko spojené s odkalovacími lagunami. Je pravděpodobné, že katastrofa v Ajce povede k prošetření celého procesu výroby kysličníku hlinitého. Sami výrobci oprávněnost paniky kolem nádrží popírají.

Ozvaly se i odbory v oblasti chemického průmyslu a upozornily na údajné dezinformace a zveličování následků havárie. Podle nich znečištění není tak nebezpečné, jak tvrdí někteří politici.

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme