Francouzská důchodová reforma jde do posledního kola

Francouzský senát dnes začal projednávat spornou důchodovou reformu. Vláda navrhuje zvýšení hranice odchodu do penze z šedesáti na dvaašedesát let. Odbory a levicová opozice už několikrát pohrozily v ulicích silnými demonstracemi. Kabinet ale odmítá základní parametry měnit, jen tak je prý možné dosáhnout vyrovnaného důchodového účtu do roku 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská demonstrace proti důchodové reformě

Pařížská demonstrace proti důchodové reformě | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Senátoři mají před sebou reformní zákon a asi tisíc pozměňovacích návrhů. Vláda ujišťuje, že by ale debata měla skutečně být tak dlouhá, jak bude potřeba. Narozdíl od dolní komory parlamentu, nejsou senátoři při projednávání normy omezeni časem.

Vláda ale nemá v senátu absolutní většinu, musí se spolehnout na pomoc zdejších centristů. Odborové svazy mezitím připravují další protesty, těch zatím posledních se podle organizátorů zúčastnilo na tři milióny lidí. Policisté ale napočítali jenom necelý milion.

Dnem stávek a demonstrací má být ve Francii 12. říjen. Odboráři debatují o jejich intenzitě. Někteří navrhují generální stávku, pokud vláda bude hluchá k jejich požadavkům.

Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme