Nic podobného jsme nezažili, říká záchranář o pohromě v Maďarsku

Maďarsko celý den bojovalo s důsledky ekologické katastrofy, kterou způsobilo protržení odkalovací nádrže u hliníkárny ve městě Ajka. Vlna toxického bahna zalila okolní vesnice, způsobila smrt pěti lidí a obrovské materiální škody. Na místě zasahovali i záchranáři ze Slovenska. Jejich šéf Radiožurnálu řekl, že ačkoliv zasahoval už na řadě míst ve světě, s podobnou situací se ještě nesetkal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják v masce zasahuje v obci Devecser

Voják v masce zasahuje v obci Devecser | Zdroj: ČTK

Přes hráz nádrže, která se včera protrhla po vydatných deštích, se podle odhadů převalily statisíce kubíků červeného kalu. Jedovatá látka zaplavila obce Kolontár a Devecser a částečně pronikla do dalších tří vesnic. Celkem zasáhla oblast o rozloze 40 kilometrů čtverečních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na místě katastrofy popsal v Ozvěnách dne ředitel Speciální kynologické záchranné služby Slovakia Alexander Berek

„Podle svědků a stop, které jsme viděli v terénu, vlna bahna pronikala místy ve výšce dvou až tří metrů. Sebralo všechno, co mu stálo v cestě, zvířata, stromy, auta, mosty, úplně zničilo obytné domy,“ popsal Alexander Berek, který vedl tříčlenný tým Speciální kynologické záchranné služby Slovakia.

Slovenští záchranáři vyrazili v noci na pondělí do Kolontáru, kde pátrali po pohřešovaných osobách. Pod nánosy bahna našli jednu z obětí.

„Dostali jsme za úkol propátrat jednu část obce a při prohledávání opuštěných zřícených domů jsme našli jedno děvčátko, bohužel už bylo mrtvé. Byl to pro každého záchranáře velmi smutný pohled,“ vzpomíná Berek.

S ohledem na nebezpečnost látky museli jeho lidé používat speciální gumové obleky a nemohli ani nasadit psy, které měli s sebou. „Museli jsme dodržovat bezpečnostní pravidla, nedotýkat se bahna, které bylo kontaminované a má hodnotu pH 13. V tomto případě jsme nemohli psy použít,“ dodal vedoucí záchranného týmu.

Práce slovenských kynologů v postižených obcích už skončila, podle Bereka ale situací dál sledují a v případě potřeby jsou připraveni se do Maďarska okamžitě vrátit.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme