Rakušané protestovali proti vystěhování kosovské rodiny

Rakousko řeší nový azylový skandál. Včera večer se veřejnost dozvěděla o razantním zásahu cizinecké policie vůči jedné kosovské rodině, která má být dnes odpoledne zpět odsunuta do Prištiny. Asi dvě stovky lidí proti zásahu ještě večer protestovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republika Rakousko

Republika Rakousko | Foto: Emanuel Macoun

Jedná se o čtyřčlennou rodinu z Kosova, která v Rakousku ke spokojenosti vlastní i širokého okolí žije už od roku 2004. Je plně integrovaná, děti – osmiletá dvojčata – řádně navštěvují školu, výborně se učí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice ČRo Marie Woodhamsová v poledních Ozvěnách dne.

Celá rodina mluví dobře německy. Ministerstvo vnitra jim však zamítlo žádost o udělení práv humanitárního pobytu poté, co jim odmítlo udělit azyl. Z pohledu zákona je tedy rodina v Rakousku ilegálně a musí se vrátit zpět do Kosova.

Ovšem včera ráno, krátce před sedmou hodinou, napochodovalo patnáct ozbrojených policistů se členy zvláštní zásahové jednotky do domu a odvedli otce a obě děvčátka. Následně je umístili do takzvané rodinné cely.

Matku policisté neodvedli, neboť je v těžkém psychickém stavu v nemocnici. Musí tam prý ještě zůstat kvůli nebezpečí opakovaného pokusu o sebevraždu.

Pro veřejnost to byl šok. Hned po odvysílání informace se před budovou hlavního sídla policie ve Vídni spontánně sešlo na dvě stě lidí. Protestovali proti tomuto nelidskému zásahu. Tato rodina ale není v Rakousku jediná. Podobné případy se tak můžou opakovat.

Marie Woodhamsová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme