Francii zasáhnou odborářské protesty, večer se zastaví vlaky

Francii čeká rozhodující týden protestů proti důchodové reformě. Odbory ohlásily na zítřek rozsáhlou stávku. Už dnes večer se zastaví některé vlaky, postupně se k nim přidá většina spojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h | Foto: Ivo Valent

Soupravy TGV, které jsou páteří francouzské osobní železniční dopravy, omezí provoz silně. Například z Paříže na jih pojede jen jeden vlak z pěti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaných protestech francouzských odborářů mluvil ve Světě o desáté zpravodaj Jan Pokorný

Cestující budou mít k dispozici informace na internetových stránkách provozovatele železniční dopravy a mohou svou cestu i na poslední chvíli stornovat bez poplatků.

Stávka hodně poznamená provoz veřejné dopravy ve městech. Nejcitelnější to bude tradičně v pařížském metru a v příměstských vlacích RER, zejména na hojně využívané lince B, která spojuje centrum metropole s mezinárodním letištěm Charlese de Gaulla.

Kromě dopravy budou stávkovat i zaměstnanci ve veřejné službě, práce se zastaví také v ropných rafinériích. Ty se přidají k ropnému přístavu u Marseille, který stávkuje už patnáctým dnem. Projevit by se mohlo u čerpacích stanic, i když ministerstvo dopravy uklidňuje, že zásoby pohonných hmot vystačí na týdny až měsíce.

Vláda Nicolase Sarkozyho sice zmírnila některé pasáže reformy, ale odborům to nestačí. Senát už schválil hlavní část zákona, tedy odchod do důchodu nejdříve v 62 letech, a některé odborové svazy volají po větší radikalizaci, zejména po časově neomezené stávce.

Kabinet nicméně stále ujišťuje, že na hlavní architekturu reformy nesáhne, protože jinak by nebylo možné vyrovnat stav důchodového účtu do roku 2018, jak je v plánu. Předpokládá se, že letos bude ve Francii chybět na důchody 32 miliard eur, v roce 2050 by se už nedostávalo 114 miliard eur.

Podle posledních průzkumů je proti důchodové reformě přes 70 procent Francouzů.

Jan Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme