Maďarský stát kvůli katastrofě přebírá kontrolu nad hliníkárnou

Maďarský stát přebírá kontrolu nad hliníkárnou, která způsobila ekologickou katastrofu poblíž města Ajka. Katastrofa má už osmou lidskou oběť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ekologické katastrofy v obci Kolontár (Maďarsko).

Následky ekologické katastrofy v obci Kolontár (Maďarsko). | Foto: Tomáš Adamec

V parlamentu oznámil faktické zestátnění podniku premiér Viktor Orbán, který také ujistil, že vláda nepřipustí, aby nad veřejnými zájmy zvítězily zájmy soukromé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papucsek popsal dění kolem ekologické katastrofy v maďarsku ve Stalo se dnes

V mimořádném vystoupení v parlamentu předseda vlády shrnul nejdůležitější úkoly: odškodnit postižené ještě před zimou, zabezpečit fungování hliníkárny a zajistit tak pracovní místa, zabránit dalším škodám a pojmenovat viníka.

Dokud se tyto úkoly nesplní, přebírá vedení hliníkárny stát, který zároveň zablokuje majetek továrny. Ještě dnes se vytvořil post komisaře na ochranu proti katastrofám, který bude mít zároveň řídící funkci.

Ve zrychleném řízení to poslanci už dnes schválili. Někteří kritici upozorňují, že jde fakticky o zestátnění soukromého majetku. Opatření kritizoval jako jeden z mála bývalý premiér Ferenc Gyurcsány, který ve svém blogu napsal, že s touto novelou nesouhlasí, protože prý Orbánová vláda bude moct v atmosféře ohrožení zestátnit co bude chtít.

Generální ředitel hliníkárny byl zadržen a začne proti němu trestní stíhání, přestože společnost odmítá, že by byla viníkem katastrofy. Hrozí mu údajně až osm let vězení, pokud mu bude prokázáno veřejné ohrožení. Objevují se neprokázaná podezření, že vedení podniku vědělo už delší čas o špatném stavu nádrže, ale potřebná opatření oddalovalo.

Ve městě Devecser byla dnes nalezena osmá oběť katastrofy. Nikdo už není nezvěstný. Záchranáři staví novou ochranou stěnu, která má zabránit dalšímu případnému uniknutí toxického kalu. Pracovní čety pracovaly celý den a valy už jsou hotové z devadesáti procent.

Kvůli bezprecedentní havárii zítra zavítá do Maďarska předseda Evropské komise Jose Manuel Barosso.

Gregor Martin Papucsek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme