Ve slovenském parlamentu dojde na citlivá témata - platy a imunitu

Možná s většími obavami než jindy půjdou dnes do práce slovenští poslanci. V Bratislavě totiž začíná parlamentní schůze, která se bude kromě jiného zabývat i dvěma velmi citlivými body - zúžením poslanecké imunity a snížením platu poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad a parlament v Bratislavě

Hrad a parlament v Bratislavě | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Denis Barthel

Zúžení poslanecké imunity byl tématem premiérky Ivety Radičové už od červnových voleb. Jde hlavně o symbol nového pravicového kabinetu, že přichází jiná politika než minulé čtyři roky za vlády Roberta Fica.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenští poslanci se budou zabývat zúžením imunity a snížením svých platů. Téma pro zpravodaje Vojtěcha Bergera

Vláda původně chtěla zachovat imunitu poslanců pouze na výroky v parlamentu a vše ostatní zrušit, tedy jak přestupkovou imunitu chránící zákonodárce například na silnicích, když jedou moc rychle, tak trestněprávní imunitu.

Ke zrušení této imunity by ale vláda potřebovala ústavní většinu, kterou nemá, a musela by tedy přesvědčit k hlasování opozici. Tu však vede právě Ficova strana Smer.

Fico vyjádřil obavu, že kdyby jeho poslancům byla imunita zúžena, vláda by jim mohla příliš šlapat na paty. Proto zrušení trestněprávní imunity nepodpoří. Koalice tak sama může zrušit pouze přestupkovou imunitu, což také zřejmě udělá.

Až do dosud nebylo úplně jasné, jak přesně bude návrh na zúžení poslanecké imunity vypadat. Koaliční strany o tom jednaly ještě včera, konečný návrh předloží vláda v parlamentu dnes odpoledne.

'Hledání nejskromnějšího modelu uskromnění'

Vláda se také v rámci úsporných opatření rozhodla snížit platy všech ústavních činitelů, tedy i poslanců, o deset procent. Některým zákonodárcům se to ale nelíbilo, a tak přišel protinávrh, že by poslanecké platy měly být závislé na schodku státního rozpočtu.

Ani tento návrh ale nemá ostatečnou podporu, a neví se tedy, pro jaký model se nakonec poslanci rozhodnou. Výstižně to popsal slovenský komentátor Marian Leško, který napsal, že poslanci hledají „nejskromnější model svého uskromnění“.

Otázka snižování platů se zřejmě vyřeší až na listopadové schůzi parlamentu, kde se má probírat státní rozpočet, byť na přetřes přijde už dnes.

Před parlament dorazí protestující odboráři

Kvůli rozpočtovým škrtům se dnes očekává u budovy parlamentu odborářská demonstrace. Má být zatím nejmasovější ze všech, které se v poslední době na Slovensku konaly. Protestní pochody se uskutečnily nedávno i v Košicích a Žilině.

Odboráři se bojí hlavně přechodného zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent, vadí jim také zvýšení spotřebních daní anebo zrušení daňových výjimek na takzvanou červenou naftu, kterou používají například zemědělci.

Kabinet si od balíku úsporných opatření slibuje, že přinese do státního rozpočtu 1,7 miliardy eur. Pomocí škrtů chce vláda též dosáhnout snížení deficitu veřejných financí na 4,9 procenta výkonu ekonomiky z letošních odhadovaných 7,8 procenta HDP.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme