Napětí mezi Gibraltarem a Španělskem znovu roste

Vztahy mezi Gibraltarem a Španělskem jsou opět napjaté. Příčinou je jako už několikrát v minulosti spor o teritoriální vody. Hlavní ministr Gibraltaru Peter Caruana dokonce vyzval Španělsko, aby spor předložilo mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gibraltarské jeskyně

Gibraltarské jeskyně | Foto: Clive Finlayson

Představitelé britského zámořského území si stěžují na hlídky španělské civilní stráže v blízkosti gibraltarské skály. Prý tam bez povolení už několik měsíců jezdí a patrolují ve svrchovaných britských vodách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucím napětí mezi Gibraltarem a Španělskem informovala spolupracovnice Českého rozhlasu Lubica Zlochová

Spouštěcím mechanismem sporu se před dvěma týdny stala událost, kdy španělská stráž pronásledovala plavidlo podezřelé z pašování. Španělé loď zastavili a žádali muže na palubě o prokázání totožnosti. Současně ale dorazila i gibraltarská policie a požadovala vydání podezřelého námořníka.

Španělé to odmítli s tím, že muže dopadli ještě ve španělských vodách. Gibraltarská policie na to měla opačný názor. Podobných případů přitom bylo v uplynulých měsících už několik.

K jednání o spolupráci nedošlo

Původně mělo dojít k tripartitní schůzce mezi Gibraltarem, Španělskem a Británií. Jednat se mělo právě o námořní a policejní spolupráci ve vodách kolem této britské kolonie. K jednání ale nakonec nedošlo.

Jak se budou vztahy mezi Gibraltarem a Madridem dál vyvíjet bude podle spolupracovnice Českého rozhlasu Lubici Zlochové záležet na tom, jestli bude chtít Londýn na Gibraltar přitlačit a přesvědčit tamní vedení, aby se mírnilo.

Španělsko prý o podobné spory nestojí. Ministr zahraničí Miguel Angel Moratinos řekl, že je potřeba s Gibraltarem spolupracovat a řešit problémy společně.

Igor Maňour, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme