Blokáda rafinérií ve Francii pokračuje, vláda hrozí použitím síly

Ve Francii pokračuje blokáda dvanácti rafinerií. Vláda pohrozila, že je připravena použít k jejich odblokování policejní síly. Potvrdil to premiér Francois Fillon s tím, že právo na stávku není právem zabraňovat v práci jiným a poškozovat ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty Francouzů v Paříži

Protesty Francouzů v Paříži | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Situace v zásobování pohonnými hmotami v zemi se zhoršuje, pokračují i problémy v dopravě. Stále více čerpacích stanic zavírá a mnohé prodej pohonných hmot omezují pouze do určité peněžní částky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pařížský spolupracovník Českého rozhlasu Jan Šmíd

Ve stávce pokračují zaměstnanci železnic, narušen je provoz vlaků a potíže hlásí i pařížské metro. Řidiči kamionů zahájili v noci na dnešek blokádu některých silnic a důležitých uzlů a odborové ústředny vyzvaly k dalšímu stupňování vlny protestů, které vyvrcholí zítřejší stávkou.

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd upozornil, že situaci mohou ještě zradikalizovat studenti, hlavně středoškoláci. Podle Šmída je revolta proti vládě baví, mohou rozbíjet výlohy a stupňovat konflikty s policií.

Ministr vnitra Bruce Hortefeux varoval stávkující, že vláda nepřipustí, aby byla v důsledku blokády země paralyzována. Někteří vládní politici naznačili, že středeční hlasování v Senátu o důchodové reformě může být o několik dní posunuto, aby byl čas na další jednání.

Ve čtvrtek se budou odbory radit o tom, jak dál a v pátek ve Francii začínají školní prázdniny. Podle Jana Šmída právě na to vláda spoléhá, protože studenti zřejmě o prázdninách své školy blokovat nebudou. Může se ale také stát, že odbory vyhlásí časově neomezenou stávku.

Igor Maňour, Jan Šmíd, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme