Belgické strany zkoumají kompromisní návrh reformy uspořádání státu

Do dnešního poledne mají belgické parlamentní strany odpovědět na kompromisní návrh reformy státního uspořádání. Přišel s ním předseda Nové vlámské aliance, strany vlámských nacionalistů, který vyhrála červnové předčasné volby. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že jej frankofonní strany odmítnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický premiér v demisi Yves Leterme (uprostřed).

Belgický premiér v demisi Yves Leterme (uprostřed). | Foto: www.eu2010.be

Návrh šéfa vlámských nacionalistů Barta De Wevera počítá například s úplným rozdělením soudní moci. Byly by jen valonské a vlámské soudy a žádný federální. Na úrovni regionů by se také řešily otázky zaměstnanosti.

Hlavní bodem reformy je ale přerozdělování peněz. 45 procent z federální daně z příjmů mají dostávat regiony – tedy Vlámsko, Valonsko a Brusel. Oblast kolem hlavního města má dostat přidáno z federálního rozpočtu. Příští rok 100 milionů eur.

Je to méně, než si představují frankofonní politici a už dali najevo, že ani s tímto návrhem asi nebudou souhlasit. Belgii jako předsednickou zemi Evropské Unie tak zřejmě nadále povede udržovací vláda premiéra Yvese Leterma.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme