Francii hrozí dopravní kolaps kvůli stávce proti důchodové reformě

Ve Francii se v předvečer zítřejší stávky začíná výrazně komplikovat situace v dopravě. Zejména v okolí Paříže a na severu země blokují silnice řidiči kamionů, jedenáct z dvanácti rafinerií není stále v provozu, takže pohonných hmot ubývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká doprava

Letecká doprava | Foto: Jan Rosenauer

Podle aktuálních informací vše směřuje k tomu, že v několika příštích dnech bude Francie skutečně paralyzována.

Společnost Air France byla požádána, aby zítra zrušila zhruba padesát procent svých letů. Zrušen bude i pravidelný let do Prahy. Zejména se ale jedná o domácí linky.

Komplikovaná situace je i na silnicích. Některé úmyslně blokují řidiči nákladních vozů, přičemž na některých místech došlo i ke konfrontaci studentů s policií, a to zejména v Lyonu a na předměstí Paříže. V Lyonu dokonce studenti zapalovali auta a stavěly před svými školami barikády, v Nanterre zasahovala policie. Blokováno je asi 600 lyceí po celé Francii.

Vážná je situace v zásobovaní pohonnými hmotami. Mimo provoz může být až tisíc čerpacích stanic.

Senát by měl o důchodové reformě hlasovat už pozítří, otázkou zůstává, zda se tak skutečně stane a jestli nemůže být hlasování odloženo. Podle spolupracovníka ČRo ve Francii Jana Šmída je téměř jisté, že k hlasování ve středu nedojde.

Někteří vládní činitelé dokonce mluví o možnosti posunout hlasování až na konec října, respektive začátek listopadu. Prezident Sarkozy svolal do Elysejského paláce některé důležité ministry své vlády, aby se s nimi radil o dalším postupu v souvislosti se zítřejší stávkou. Představitelé vlády vydali už několik prohlášení v tom smyslu, že jsou připraveni ukončit blokády rafinerií nasazením policejních jednotek.

Jan Šmíd, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme