Saúdskoarabský princ dostal v Británii doživotí za vraždu sluhy

Doživotí vyměřil britský soud princi z královské rodiny Saúdů za to, že zavraždil svého sluhu. Stalo se to v luxusním londýnském hotelu. Soud řešil i to, jestli vražda měla sexuální podtext.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní kladívko

Soudní kladívko | Foto: FBI

Čtyřiatřicetiletý princ Abdalazíz bin Násir Saúd podle soudu ubil k smrti svého o dva roky mladšího sluhu Bandara Abdalazíze, s nímž podle všeho také udržoval intimní homosexuální vztah, po noci strávené v baru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ saúdskoarabského prince sleduje na Blízkém východě zpravodaj Břetislav Tureček

Bandarovo spoutané tělo se našlo 15. února v pokoji londýnského hotelu Landmark, který s princem sdílel.

Obžaloba se snažila dokázat, že princ vraždil se sadistickým homosexuálním podtextem. Podle důkazů byl sluha v naprosto podřízené roli a nechal se opakovaně pasivně bít. Napovídaly tomu i stopy na Bandarově těle, například měl pokousané tváře.

U soudu vypovídali i dva homosexuální prostituti, kteří potvrdili, že princ opravdu byl homosexuál. Jako důkaz posloužila také analýza jeho počítače, kde se ukázalo, jaké webové stránky navštěvoval.

Princ se v zabití sluhy přiznal, obžalobu z vraždy ale odmítl. Tvrdil, že šlo o nechtěnou smrt jeho služebného, a snažil se zamlžovat milostný poměr mezi ním a Bandarem. Intimní styk osob stejného pohlaví je podle saúdského zákona zločinem, který podléhá trestu smrti.

Na svobodu může princ vyjít po 20 letech

Nyní má princ před sebou doživotní žalář v Británii s tím, že si musí odsedět minimálně 20 let. Po propuštění bude moci požádat o politický azyl.

Zatímco britská média věnují procesu velkou pozornost, v Saúdské Arábie je to naprosté tabu. Případ se totiž dotýká přímo královské rodiny. Abdalazíz bin Násir Saúd je vnukem a zároveň prasynovcem krále Abdalláha.

Původně se domáhal diplomatické imunity, soudce mu ale jasně řekl, že jeho urozený původ nemůže znamenat ani přísnější, ale ani shovívavější trest.

Milan Kocourek, Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme