Napětí ve Francii nepolevuje. Demonstrovalo se po celé zemi

Francie zažila další den protestů proti důchodové reformě. V Lyonu, v Nanterre a v několika dalších městech se demonstrace neobešly bez srážek s policií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie. Demonstrace proti důchodové reformě.

Francie. Demonstrace proti důchodové reformě. | Zdroj: ČTK

Také před budovou Senátu v Paříži se shromáždila početná skupina demonstrantů. Zákonodárci projednávají reformu, která má zvýšit hranici odchodu do důchodu. Ulice v okolí zatarasily policejní auta a pořádkové oddíly policistů v helmách.

„Ano, jistěže se nás reforma důchodů týká,“ říkají dva z demonstrantů, kteří nesouhlasí s prodloužením věku odchodu do penze a koncept důchodového systému považují za nespravedlivý.

Lidem se nelíbí, že vláda chce posunout dolní hranici odchodu do důchodu ze šedesáti na dvaašedesát let. Nárok na plný důchod mají mít lidé od sedmašedesáti let, v současnosti je to od pětašedesáti let. Vláda je odhodlána reformu prosadit.

Představitelé levicových stran v Senátu žádají prezidenta republiky, aby zastavil diskusi o důchodové reformě v horní komoře a zahájil konzultace o situaci se všemi politickými sociálními partnery.

Stávky výrazně komplikují situaci v dopravě. Další problémy působí stávka v sektoru energetiky. Už několik dní stávkují zaměstnanci dvanácti francouzských rafinerií a v zemi se projevuje nedostatek pohonných hmot. A přestože policie v noci odblokovala některé sklady pohonných hmot, které obsadili odboráři na protest proti důchodové reformě, problémy pokračují.

Jan Pokorný, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme