Odpůrci nového stuttgartského nádraží o sobě dali vědět v Berlíně

Švábové dorazili do Berlína. Tedy přesně řečeno obyvatelé švábské metropole Stuttgartu. Ti už měsíce protestují proti výstavbě supermoderního, ale předraženého podzemního nádraží. Hlasitý koncert rozehráli na Postupimském náměstí přímo před budovou vedení německých drah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stuttgart.

Stuttgart. | Foto: Klára Stejskalová

„Musíme přímo tady v Berlíně ukázat, že nejde prosazovat projekt proti přání obyvatel," řekl zpravodajce Českého rozhlasu Matthias Hermann, mluvčí projektu na záchranu stuttgartského zámeckého parku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodajky ČRo Kláry Stejskalové z berlínského protestu Stuttgartských

Už ráno dorazilo ze Stuttgartu do Berlína na 600 odpůrců megalomanského projektu. Před berlínským hlavním nádražím si dali malou hudební rozcvičku. Většina lidí má na sobě žlutozelené pracovní vesty, přivezli si i železné bariéry, aby obyvatelům metropole lépe přiblížili situaci u stuttgartského nádraží.

Protest spíše připomíná happening, požadavky jsou jasné: Pryč s vládou Angely Merkelové, pryč s vládou místního premiéra Mappuse.

„Proti projektu jsem od samého počátku, od roku 1994. Poslední tři roky žiji v Berlíně, takže se ve Stuttgartu nemohu angažovat. Přišla jsem protest podpořit alespoň dnes,“ svěřuje se jedna z asi šesti stovek účastníků mítinku.

Je mezi nimi i socioložka a členka parlamentu Annette Groth ze strany Die Linke. Je přesvědčená, že se stavbu ještě podaří zarazit. Tvrzení, že demonstranti brání pokroku a možnosti vybudovat ze Stuttgartu evropský železniční uzel, odmítá.

„Jde o velmi nebezpečný projekt, je tam velmi porézní půda, nelze tam stavět tunel. Léta byly tyto údaje tajné, mnoho dalších věcí nám bylo utajeno, a to přivedlo lidi do ulic."

Pouliční pochod Stuttgartských končí na berlínském Postupimském náměstí, u budovy, kde sídlí ředitelství německých drah. Co nejhlasitějším protestem chtějí dát obyvatelé Stuttgartu najevo svůj nesouhlas.

Jak píší na transparentech, projekt je miliardovým hrobem. Zda nakonec dostanou šanci se vyjádřit v referendu, se rozhodne v nejbližších dnech.

Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme