Protesty proti důchodové reformě ve Francii nekončí

Francii dnes čekají znovu demonstrace a stávky proti důchodové reformě. Definitivně ji sice už schválil parlament, ale odbory a levicová opozice se nechtějí jen tak vzdát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie. Demonstrace proti důchodové reformě.

Francie. Demonstrace proti důchodové reformě. | Zdroj: ČTK

Omezený provoz je na železnici, komplikace panují na letištích. Odbory také vyzývají k blokádám přístavů a dalších strategických míst.

Ve Francii jsou stále školní prázdniny, ale i studenti se chystají do ulic. Síla protestů bude dnes klíčová zejména pro odborové svazy, které podle toho zvolí další taktiku.

Vláda poukazuje na škody, které utrpělo hospodářství Francie při stávkách a blokádách, které země nezažila 15 let. Levice a odbory trvají na tom, že reforma je nespravedlivá a zřejmě skončí u Ústavní rady, která posoudí její soulad s Ústavou.

Zákon má definitivně vstoupit v platnost v polovině listopadu. Pak začnou změny, podle nichž Francouzi postupně do roku 2018 půjdou do penze o dva roky později.

Jan Pokorný, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme