Teroristé rozesílají ambasádám v Aténách výbušné balíčky

V řecké metropoli Aténách explodovaly nejméně dvě zásilky s výbušninami, adresované zahraničním ambasádám. Další dopisové bomby policie zneškodnila. V ohrožení se ocitla zastupitelství Mexika, Ruska, Švýcarska nebo Německa. Z akce jsou podezřelí levicoví extremisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova švýcarské ambasády v Aténách

Budova švýcarské ambasády v Aténách | Zdroj: ČTK

Balíček dnes vybuchl na švýcarské a také na ruské ambasádě. Nikdo nebyl zraněn. Všechna velvyslanectví dostala od policie už včera přesný návod, jak mají zkoumat doručenou poštu. Tato instrukce pomohla bulharským zaměstnancům rozpoznat podezřelý dopis a informovat o něm policii, která výbušninu na místě zlikvidovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Atén se přihlásila spolupracovnice Českého rozhlasu Andronika Čolasová

Dopis určený pro chilskou ambasádu byl zlikvidován experty a ochrankou řeckého parlamentu ještě před doručením. Také zásilku pro německou a panamskou ambasádu se povedlo zadržet ještě před doručením. Všechny doručené výbušniny jsou formátu A4, které vypadaly jako knihy. Nejedná se o smrtící bomby.

Balíčkový teror začal už včera, kdy řecká policie odhalila několik podezřelých zásilek, adresovaných francouzskému prezidentovi Nicholasi Sarkozymu a ambasádám Nizozemska a Belgie. Bomba určená mexické ambasádě vybuchla už v zasilatelské firmě a jednoho člověka lehce zranila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Andronika Čolasová v odpoledních Ozvěnách dne.

Ve vazbě jsou od včerejška dva mladíci ve věku 22 a 24 let. Policie u nich našla paruky, neprůstřelné vesty a dvě zbraně. „U mladíků se také našel seznam jejich cílů s adresami a potvrzení o odeslaných zásilkách,“ doplnila spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Andronika Čolasová. Jeden z mužů je hledán pro účast v teroristické organizaci.

Policejní pyrotechnici likvidovali v Atenách balíčky s výbušninou už včera | Foto: ČTK

Oba pravděpodobně patří k domácím ultralevicovým skupinám, které ostře protestují proti úsporným opatřením řecké vlády. Mladíci se chovali zcela neprofesionálně, protiteroristická policie ale bere situaci vážně a zkoumá jejich případné napojení na další teroristické organizace.

I česká ambasáda v Aténách přijala podle velvyslankyně Hany Ševčíkové bezpečnostní opatření:

Přehrát

00:00 / 00:00

SSD Ševčíková NEW.mp3

„Udělali jsme vše, co se asi udělat dalo ve vztahu k přejímání poštovních, kurýrních zásilek, květin a také u vstupu na ambasádu. Vše bylo překontrolováno a znovu nastaveno. Policii jsme požádali o zvýšenou ostrahu.“

Martin Dorazín, Jitka Malá, Igor Maňour, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, ak, andronika Čolasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme