Transport jaderného odpadu provází v Německu nevídaný odpor

Transport vlaku s vyhořelým radioaktivním odpadem provázejí v Německu nevídané policejní manévry. Odpor protiatomových aktivistů je největší za poslední desetiletí. Vlak s kontejnery Castor má několikahodinové zpoždění, do meziskladu v Gorlebenu by ale měl dorazit dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí aktivisté brání projetí vlaku s jaderným palivem

Němečtí aktivisté brání projetí vlaku s jaderným palivem | Zdroj: ČTK

O půldruhé v noci přikročila policie k akci. Tři tisíce aktivistů sedících či ležících na kolejích začali policisté postupně jednoho po druhém odnášet. Protestující se snažili zůstat na místě, přesto se podařilo trať uvolnit.

Přenášení aktivistů proběhlo v relativním klidu. Zejména v porovnání s nedělními bouřlivými střety, kdy odpůrci atomu zapalovali okolí tratě a policejní složky naopak nasadili vodní děla a pepřové spreje.

Kontroverzní jízda s radioaktivním nákladem si vyžádala nasazení 20 tisíc policistů, mnozí jsou podle informací v akci 24 hodin a jsou na konci se silami. Jak ovšem někteří prozradili německým médiím, demonstrantům rozumějí. Podle průzkumu se proti jaderné energii staví většina německé veřejnosti.

Transport vyhořelého paliva provázejí nejbouřlivější protesty za dlouhá desetiletí. Kdy přesně kontejnery Castor dorazí do cíle zatím není známo. Policie nyní ještě kontroluje koleje, poslední asi 20 kilometrový úsek musí být odpad převezený na nákladních autech.

Klára Stejskalová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme