Britská královna spouští svoji stránku na Facebooku

Digitální technologie kráčí kupředu mílovými kroky a ani britská královna Alžběta II. nezůstává pozadu. Naopak. Ode dneška se britská královská rodina připojuje na internetovou sociální síť Facebook, která má už na pět set milionů účastníků po celém světě. Během první hodiny provozu stránky se stalo fanoušky monarchie přes 40 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. | Foto: Provincial Archives of Alberta

Buckinghamský palác podle něj vždycky držel krok s nejnovějšími vymoženostmi technologie a digitální informační síť není výjimkou. „Například loni se palác připojil k tweetingu, což jsou krátké texty, a už je tam přes 70 tisíc účastníků. Před třemi lety pak byl založen královský kanál na síti You tube, kde jsou krátké záznamy ze života královské rodiny. Prohlíželo si je už přes 8 milionů zájemců,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vstupu britské královny na Facebook jsme na Rádiu Česko hovořili se spolupracovníkem ČRo ve Spojeném království Milanem Kocourkem

Jak na Rádiu Česko přiblížil spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek, podle výroku jednoho z královniných poradců byl Alžbětě II. vstup na Facebook doporučen a ona ho schválila. „Je to další způsob jak si královna a dvůr může rozšířit kontakty s veřejností,“ dodal.

Připomněl, že na Facebooku jsou také vnuci britské královny – princové William a Harry. „Princové ale mají své stránky na síti také pod utajenými jmény, takže uživatelé se nedostanou ke všem snímkům a informacím i kdyby znali konkrétní hesla. Každopádně o stránky je velký zájem,“ řekl.

Královnu si mezi přátele uživatelé Facebooku nezařadí

Zařadit královnu mezi své přátele uživatelé Facebooku ale nemohou. Jak přiblížil Kocourek, Buckinghamský palác pro tento účel spojil síly s londýnským sídlem následníka trůnu prince Charlese a na Facebooku je například předtištěn denní dvorní oběžník, který uvádí podrobnosti o programu královny a její rodiny. Jsou tam i historické informace a o akcích, kterých se královna a její příbuzní účastní.

„Je ale namístě zdůraznit, že jde o Facebook firemní. Není to stránka osobní profilu, tedy není možné si do královny ‘šťouchnout‘. Zájemci si ale mohou objednat aktuální zprávy z královského dvora a psát k nim své komentáře,“ doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nakladatel a politolog Alexander Tomský mluví o účasti britské královské rodiny na Facebooku v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

Podle odborníka na politické dění ve Velké Británii Alexandra Tomského královna potřebuje být ve styku s veřejností, protože na tom závisí budoucnost monarchie.

„Monarchie totiž už není samozřejmostí. Britská královská rodina se po válce prezentovala jako symbol a příklad správné křesťanské rodiny, což potom nevyšlo – všechny děti se rozvedly. Symbolismus královské rodiny je nesmírně důležitý a komunikace s tiskem s médii nebývala vždycky nejlepší,“ vysvětlil Alexander Tomský.

Milan Kocourek, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme