S blokádou jaderného odpadu prý souvisí arogance elit

Němečtí policisté zažívají perné dny, odpůrci jaderné energetiky naopak euforii. Bojují o vlak s vyhořelým jaderným palivem, které pochází z německých jaderných elektráren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci jaderné energie se u Dalle připoutali k rouře uložené pod železniční kolejnicí.

Odpůrci jaderné energie se u Dalle připoutali k rouře uložené pod železniční kolejnicí. | Zdroj: ČTK

Po zpracování ve Francii směřuje citlivý náklad do úložiště v severoněmeckém Gorlebenu. Náklad už je nedaleko cíle. Posledních dvacet kilometrů musí překonat po silnici, kterou stále blokuje zhruba 1600 protestujících.

Blokády jaderného nákladu a protestů proti nim se údajně zúčastnilo nejvíc lidí za uplynulých třicet let.

„Většina německého obyvatelstva ví, že je možno získávat energii taky z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil rozsah protestů europoslanec za německé Zelené Milan Horáček, který se před 25 či 30 lety sám protestů účastnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech odpůrců jaderné energie v Německu v Ozvěnách dne na Radiožurnálu .mp3

To by podle politologa působícího v Německu Petra Robejška bylo možné někdy v daleké budoucnosti.

„Aktuálně je to zcela vyloučené. Takové experimenty jsou aktuálně vyloučené, zvláště pro zemi, která je tak závislá na energii. Dlouhodobě možná, ale myslím si, že hodně dlouhodobě,“ řekl Petr Robejšek.

Podle jeho názoru je příčinou rozsáhlých protestů „podprahová podrážděnost“ společnosti vůči elitám vůbec, která se netýká ani tak ekologie, jako spíše arogance elit, které se snaží rozhodovat bez zapojení obyvatel. Jako příklady uvedl nové nádraží ve Stuttgartu nebo školní reformu v Hamburku.

S tímto názorem souhlasí také Milan Horáček. Dodávává nicméně, že velkým problémem je i samotné úložiště jaderného odpadu, protože nikde na světě žádné dosud neexistuje.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme