Bývalí vězni z Guantánama dostanou od britské vlády milionové odškodné

Britská vláda vyplatí odškodné některým zajatcům propuštěným z Guantánama. Dalších asi deset britských občanů nebo bývalých rezidentů tvrdí, že tajná služba Spojeného království je spoluodpovědná za příkoří, která se jim děla. Výše odškodného sice nebyla zatím zveřejněna, ale celková částka má dosahovat několika miliónů liber, v přepočtu tedy půjde o desítky miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základna Guantánamo

Základna Guantánamo | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Nejméně šest bývalých zajatců vzneslo obvinění, že britští agenti přispěli k jejich trýznění před tím, než byli posláni do tábora na Guantánamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivan Kytka

Podle informace BBC se vláda vyplacením odškodného hodlá vyhnout nákladnému soudnímu procesu, který by obrátil nevítanou pozornost na britskou tajnou službu.

Na jaře soud rozhodl, že vláda se nemůže spoléhat na tajné důkazy při obhajobě před obviněními vznesenými šesti zajatci. A v létě soud nařídil zveřejnění pěti set tisíc dokumentů, souvisejících s tímto případem.

Ředitelka organizace Liberty, zasazující se o lidská práva, Shami Chakrabarti o odškodném řekla, že nejde o nic příjemného, ale oběti trýznění mají právo očekávat od svého státu ochranu.

Patrně nejznámější je případ Etiopana Binyama Mohameda, který byl loni propuštěn z Guantanáma a který měl v Británii trvalý pobyt jako žadatel o azyl. Ten po svém propuštění uvedl, že proti němu bylo při výsleších v Pákistánu a později v Maroku použito násilí, měl mít na těle jizvy po řezných ranách a jeho výslechů v Maroku se měl účastnit agent britské MI5.

Ještě kontroverznější je případ Rangzieba Ahmeda, kterého od roku 2006 sledovala policie v Manchestru pro podezření z přípravy teroristického činu, když se jí nepodařilo získat dostatek důkazů, nechala ho vycestovat do Pákistánu, kde byl zatčen a mučen ve vazbě, na základě získaného svědectví byl obviněn z přípravy atentátu, vydán zpět do Británie a odsouzen na doživotí.

Jeho případ přišel na přetřes v britském parlamentu, kde byl označen bývalým stínovým ministrem vnitra Davidem Davisem za politováníhodnou ukázku toho, kdy dokáže policie získat svědectví tím, že výslech zadá na kontrakt cizí tedy pákistánské zpravodajské službě.

„Pokud jde o odškodné, spor se vedl na základě občanského práva. Nezávisle na tomto konkrétním sporu vyšetřuje britská policie jednoho z příslušníků domácí rozvědky MI5 a jednoho člena zahraniční rozvědky MI6 pro podezření z účasti či schvalování mučení vězňů. Není proto vyloučeno, že se jedna či dvě epizody celého případu dostanou před trestní senát,“ říká spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivan Kytka.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme