Británie plánuje finančně pomoci zadluženému Irsku

Velká Británie je připravena pomoci Irské republice k dosažení ekonomické stability. Prohlásil to ministr financí George Osborne. Irská ekonomika, v minulosti přezdívaná keltský tygr, se ocitla ve značných nesnázích pro velkou zadluženost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Parlamentu Velké Británie i s dvoupatrovým autobusem

Sídlo Parlamentu Velké Británie i s dvoupatrovým autobusem | Foto: Fotobanka stock.xchng, Steve Woods

Britský ministr financí řekl, že Británie učiní to, čeho je zapotřebí v jejím národním zájmu. „Irsko je náš nejbližší soused a úspěch irské ekonomiky je v našem zájmu stejně jako stabilita irského bankovního systému.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Ivan Kytka přináší informace z britské metropole

Pozorovatelé zaznamenávají, že britské banky, zvláště Royal Bank of Scotland, irským bankám zapůjčily značné sumy. Británie je na základě rozhodnutí premiéra Davida Camerona ochotna poskytnout na záchranu irské ekonomiky úvěry v hodnotě 7 miliard liber.

Irská vláda však několikrát popřela, že se uchází o zahraniční pomoc. Podle premiéra Briana Cowena je země finančně zajištěna do příštího roku.

Běžní Irové však jsou v rozpacích. Na jedné straně se na ně hrnou informace o katastrofální zadluženosti zdejších bank. Na straně druhé ujišťuje vláda Iry i světové společenství, že situaci zvládne bez cizí pomoci.

"Co se má stát, stane se"

Zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek mluvil s lidmi v ulicích hlavního města. „Co se má stát, to se stane. Rychlé radikální řešení by ale možná bylo nejlepší,“ říká obyvatelka Dublinu. „Myslím, že Irsku nakonec stejně nezbude než o pomoc požádat,“ myslí si druhá žena.

Majitel jednoho z dublinských knihkupectví dodává: „Politici ani ekonomové se nemohou shodnout, jaká je ta správná cesta z krize. Jedno je ale jisté, do téhle situace jsme se neměli nikdy dostat. Politici neměli dopustit, aby si banky dělaly, co chtěly. Nikdo nemá ze současné situace radost, ani vláda, ani banky, které ji zavinily.“

Do Dublinu by dnes měl dorazit mezinárodní tým odborníků z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, aby prověřili stav irských bank. Výsledek mise bude Británii zajímat vzhledem k tomu, že britské banky jsou hlavními věřiteli irských peněžních ústavů.

Nejvíce půjčila skotská banka

„Je předčasné říkat, co se stane. Záleží na Irsku, jestli požádá o pomoc. Je ale nutné brát v potaz, jak těsně propojené jsou britská a irská ekonomika. Pomoc Irsku je v našem národním zájmu,“ řekl BBC britský ministr zahraničí William Hague.

Úvěry, které britské banky poskytly irským, však nejsou zdaleka největší. „Více peněz přišlo do rozvoje nemovitostí Irské republiky ze Spojených států, když byly v USA nízké úrokové sazby.

Největší půjčku poskytla Royal Bank of Scotland, která je z osmdesáti procent ve státních rukou. Její špatný dluh činí v Irsku zhruba 5,6 miliard liber. Ovšem ve srovnání s tím, kolik špatných dluhů měly britské banky před dvěma lety v amerických bankách, je toto minimální pohledávka.

Irsku by se nejspíš vyplatila bilaterální smlouva

Británie bude především podporovat společnou pomoc z evropského stabilizačního fondu a protože Británie jako šestá nejvýznamnější ekonomika na světě má významný podíl i v mezinárodním fondu, potom by britští daňoví poplatníci zaručili irský dluh přes mezinárodní měnový fond.

Nelze vyloučit, že pro Dublin by byla přijatelnější půjčka bilaterální než evropská. Britský rating na finančních trzích je mnohem lepší než současný irský. Pokud by k tomu došlo, byly by to spíše půjčky přes britské nebo irské banky, které mají své pobočky v Londýně. Podléhaly by standardnímu schvalovacímu procesu. Nelze vyloučit, že o něčem podobném se už hovoří, proto se finanční infúzi z Bruselu brání. Vědí, že by připravila vládu o dohled nad vlastní fiskální politikou.

Mluví se o tom, že Británie měla přispět do irského záchranného balíčku 6,6 miliard liber. To je již britský podíl na finančním stabilizačním fondu v rámci EU a má sloužit nejen Irsku, ale sloužil by i Portugalsku nebo Španělsku.

Milan Kocourek, Jaromír Marek, Martina Mašková, Ivan Kytka, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme