Finanční krize v Irsku už na obyvatele dopadla

Pro irské obyvatele je finanční kolaps zcela novou situací. Po uplynulých dekádách raketového růstu doplatili na globální hospodářskou krizi a stát je velmi zadlužený. Mezi Iry panuje nejistota, nevědí, jak mají krizi hodnotit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava v Dublinu

Doprava v Dublinu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Jak zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek v ulicích Dublinu, lidé, kterých se ekonomický kolaps týká přímo, vědí, že krize do Irska už dorazila. Nemohou splácet hypotéky, jsou nezaměstnaní. V ulicích jsou všude vidět cedule s nápisy „K pronájmu“ či „Na prodej“. Na okraji Dublinu jsou obrovské bytové komplexy, ve kterých nikdo nebydlí. Dnes jsou byty na polovině ceny, lidé je nemohou prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Dublinu informuje zpravodaj Jaromír Marek

Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Pavla Kohouta jedou do Irska lidé z Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky především na popud Německa.

„Německé banky mají velký objem irských státních dluhopisů. Kdyby mělo Irsko částečnou platební neschopnost, německé banky by utrpěly ztráty. Německá vláda by měla sama problém, musela by pravděpodobně přikročit k nějakým sanacím, což se jim vůbec nechce. Raději tedy přistupuje k této variantě,“ vysvětluje ekonom.

Podle jeho názoru by bylo pro Irsko nejlepší, kdyby přiznalo, že má problém a že majitelé státních dluhopisů Irské republiky se budou muset smířit s takzvaným sestřihem. „Tedy s částečnou platební neschopností,“ říká Kohout.

Situace v Irsku není stejná jako v Řecku

Jak také dodává, irský případ se nedá zcela srovnávat s řeckým nedávným ekonomickým krachem. „V Řecku byl hlavní příčinou problémů nepořádek ve veřejných financích, v Irsku za posledních dvacet let ne. Země byla po právu dávána za příklad dobrého hospodaření s veřejnými financemi. Příčinou irského bankrotu je obrovská úvěrová bublina, která začala v druhé polovině devadesátých let a vrcholila v roce 2007 až 2008.“

Irsko balancuje na hranici finančního zhroucení. Stát musel kvůli celosvětové krizi zachraňovat velkými penězi banky a je hrozivě zadlužený. Vláda v Dublinu trvá na tom, že žádnou finanční pomoc od mezinárodních institucí nepotřebuje, aspoň zatím. Podle jiných názorů to ale Irové sami zvládnout nemohou. Irsko slíbilo, že bude jednat s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou centrální bankou a Evropskou unií.

Jaroslav Beránek, Jaromír Marek, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme