Papež bude jednat s kardinály o pedofilních skandálech kněží

Papež Benedikt XVI. svolal do Vatikánu 150 kardinálů z celého světa. Jednodenní setkání bude věnováno debatě o několika nejožehavějších otázkách pro katolickou církev, jako zneužívání nezletilých kněžími a náboženská svoboda křesťanů v různých zemích světa. V sobotu pak Benedikt XVI. vysvětí 24 nových kardinálů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jaroslav Skalický

„Jednodenní setkání umožní prodebatovat důležité a naléhavé problémy, zamyslet se nad nimi hlouběji, vyslechnout různé názory,“ oznámil vatikánský mluvčí Federico Lombardi, který dodal, že se proto neočekává vydání žádného závěrečného prohlášení.

Setkání podle některých pozorovatelů dosvědčuje nový, kolegiální přístup Svatého stolce k projednání důležitých otázek, jako je například způsob postupu církve v zemích, kde je omezována náboženská svoboda křesťanů a především zneužívání mladistvých kněžími.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématech jednání papeže Benedikta XVI. s kardinály jsme na Rádiu Česko hovořili se spolupracovníkem v Itálii Josefem Kašparem.

„Papež i další představitelé Svatého stolce dali jasně najevo, že je zapotřebí se tohoto břímě zbavit, že je potřeba nějakým způsobem potrestat viníky a zvláště se vyhnout tomu, aby v budoucnosti k podobným skandálům mohlo dojít,“ řekl na Rádiu Česko spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar.

Těžko se ale podle něj dá očekávat, že by katolická církev, která má za sebou prakticky dva tisíce let existence, se může stát tak otevřenou institucí jako například mohou být parlamenty nebo vlády moderních států. „Určitě se budou snažit o to, aby problémy byly řešeny a nebudou se snažit chránit ty, kteří se skutečně dopustili nějakých trestných činů,“ dodal.

Vatikán už v červenci tohoto roku zpřísnil pravidla pro postup v případech pedofilie mezi kněžími a zavedl urychlené procedury, jak předat provinilce světskému soudu. Pozorovatelé ale upozorňují, že nezavedl žádné přesné návody pro místní církve, které tak mají stále poměrně velkou volnost jednání.

„Z Vatikánu jistě přijde instrukce či pokyn, jak by se mělo postupovat. Je ale třeba brát zřetel na to, že v celé řadě zemí - zejména v západní Evropě, USA a jižní Americe, se často ozývají hlasy, které říkají, že katolická církev je příliš římskocentrická. Podle nich se různé otázky musí řešit podle konkrétní situace v jednotlivých zemích. Takže jiný než všeobecný pokyn z Vatikánu přijít nemůže,“ řekl.

Vědunka Lunardi, Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme