Lech Walesa by mohl převzít Nobelovu cenu míru jménem čínského disidenta

Letošní Nobelovu cenu míru pro čínského disidenta Lijou Siao Poa může převzít laureát tohoto ocenění Lech Walesa. Taková varianta se teď zvažuje. Sám Walesa si v minulosti Nobelovu cenu míru také nemohl osobně odebrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest odnětí svobody za podněcování k rozvracení státní moci

Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest odnětí svobody za podněcování k rozvracení státní moci | Foto: public domain, Voice of America

S nápadem převzít cenu jménem čínského disidenta nepřišel sám Lech Walesa. Oslovil ho údajně jeden z bývalých laureátů Nobelovy ceny míru a teď se o této možnosti intenzivně jedná.

Walesa přiznal, že by to byla pro něj velká čest, kdyby mohl převzít desátého prosince v Oslo medaili a diplom pro čínského aktivistu. Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest za údajné rozvracení státní moci.

Čína oznámila, že mu nepovolí cestu na slavnostní ceremoniál stejně jako jeho rodinným příslušníkům. Lech Walesa, někdejší lídr Solidarity, si v roce 1983 také nepřevzal Nobelovu cenu míru. Do Oslo tehdy odcestovala jeho žena Danuta a ocenění převzala za manžela.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme