Studenti ve Velké Británii protestovali proti zvýšení školného

Britští studenti opět protestovali proti zvýšení školného a rozpočtovým škrtům ve školství. Tisíce mladých vyšlo tentokrát do ulic nejméně v patnácti městech. Násilné incidenty byly oproti předchozím akcím menšího rozsahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Londýně proti zvýšení školného.

Protesty v Londýně proti zvýšení školného. | Foto: AFP

Na rozdíl od studentských protestů před dvěma týdny se dnešní demonstrace obešly bez násilí. Policistům v centrálním Londýně se zdařilo udržet pod kontrolou davy tisíců studentů, kteří se snažili pochodovat k budově ústředí liberálních demokratů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek v pořadu Stalo se dnes.

Studentští předáci obviňují vedení liberálních demokratů z porušení volebního slibu, že budou proti jakémukoli zvyšování školného na univerzitách. Nyní liberální demokraté v koalici s konzervativci navrhují zvýšit školné v Anglii až na devět tisíc liber. Nynější školné činí 3290 liber ročně.

Vůdce liberálních demokratů Nick Clegg v rozhlasovém interview vyjádřil nad změnou svého postoje politování, ale dodal, že v koalici je třeba přistoupit na kompromis. Clegg nicméně také řekl, že to učinil s masivní dávkou lítosti.

Politici studovali zadarmo

Vůdce liberálních demokratů také představil podrobnosti školného. Žádný ze studentů nebude muset platit školné předem. Může si na ně vypůjčit a začne ho splácet teprve po nástupu do práce, až jeho roční příjem dosáhne více než jednadvaceti tisíc liber. Teprve poté se bude po každém požadovat, aby školné splácel ve výši devíti procent svého měsíčního příjmu.

Studenti dnes demonstrovali také v Cambridge, v Birminghamu, v Manchesteru a několika dalších městech. Kampaň ale zdaleka neskončila, protože již nyní studenti plánují další protesty. „Studenti dobře vědí, že politici, kteří nyní rozhodují o výši jejich školného na univerzitách, studovali zadarmo. Školné za ně totiž platila radnice v místě jejich bydliště,“ poznamenal spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek.

O tom, jak studentské protesty zabodují, se rozhodne na půdě Parlamentu. Podle koaliční dohody se liberální demokraté smějí při projednávání školného zdržet hlasování. „A mnoho z nich to jistě udělá,“ dodal Milan Kocourek.

Milan Kocourek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme