Ruští poslanci přiznali: Katyňský masakr byl zločinem stalinismu

Ruský parlament odsouhlasil ‚historickou‘ deklaraci, která přiznává katyňský masakr zločinem stalinismu. Dokument konstatuje, že vraždy tisíců polských důstojníků nařídil sovětský diktátor Josef Stalin. Ruská oficiální místa se léta zdráhala připustit, že za čin bylo zodpovědné sovětské vedení a celá léta svalovalo vinu na nacistické Německo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

masové hroby v Katyni

masové hroby v Katyni | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Memorial Katyn (Alyeksyey Melkin)

Ruští poslanci odsouhlasili deklaraci po dvouhodinové rozpravě. Proti se postavili pouze opoziční komunisté, kteří i dnes tvrdí, že masakr v roce 1940 mohli spáchat nacističtí vojáci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Moskvě sleduje tamní zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Deklarace konstatuje, že dolní komora ruského parlamentu rozhodně odsuzuje postřílení více než 20 tisíc polských důstojníků a policistů sovětskou mocí. Zároveň připouští, že léta utajované materiály prokazují nejen tragický rozměr událostí, ale také skutečnost, že čin přímo nařídil Josef Stalin a tehdejší vedení země.

Šéf zahraničního výboru ruské Dumy Konstantin Kosačev označil odsouhlasení deklarace za historický okamžik. Deklaraci přivítalo také Polsko, podle něhož jde o krok dobrým směrem a důležitý signál před nadcházející návštěvou prezidenta Medveděva ve Varšavě.

Experti ale nadšení mírní, protože mnozí mají za to, že jde o pouhé gesto před návštěvou Medveděva v Polsku. Podle moskevské zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové bude záležet na následujících krocích Ruska, zda dojde k rehabilitaci všech obětí katyňského masakru a otevření archivů.

Lenka Kabrhelová, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme