V chorvatském Pakoštane jsou na generála Gotovinu hrdí

Chorvatský generál Ante Gotovina sedí téměř na den přesně pět let ve vězení nedaleko Haagu. Gotovina velel v srpnu 1995 osvobozenecké operaci, při které vyhnal z chorvatských území srbské okupanty, ale i prosté obyvatele. U Chorvatů proto stále platí za národního hrdinu, Srbové ho zase kvůli civilním obětem obviňují z válečných zločinů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z mnoha plakátů, na němž je vyobrazen generál Ante Gotovina

Jeden z mnoha plakátů, na němž je vyobrazen generál Ante Gotovina | Foto: Gregor Martin Papucsek

Jen kousek od centra, těsně nad mořskými vlnami je kavárnička Port - Přístav, kde vyhrávající písnička okamžitě dává odpověď na otázku, jestli byl Ante Gotovina hrdina nebo zločinec. Člověk však kvůli tomu nemusí až sem.

Plakáty velkoplošné i menší, podobizny generála už při cestě, potom na náměstí, v budově radnice a na pobřeží jednoznačně formulují zdejší stanovisko: „Heroj a ne zločinac", tedy hrdina - a ne zločinec.

Všichni v Pakoštane považují generála za svého člověka, kterého chválí celé Chorvatsko. A kdyby dostal 27 let vězení, jak to žádá haagský prokurátor? „Nespravedlnost i vrabec na střeše by řekl, že je to nespravedlivé,“ říkají místní.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rodišti generála Gotoviny v Pakoštane natáčel Gregor Martin Papucsek

„Je to politický soud, pokud by ho natrvalo zavřeli, byla by to katastrofa. Protestovali bychom tady na nábřeží i když víme, že by to nic neznamenalo, že by to nemělo žádný efekt.“

„Rozhodnutí soudu je ale třeba respektovat i my jsme přece právní stát. Každá země má mafii a v Chorvatsku má mafie zemi. Spravedliví lidé jdou do Haagu a zloději jsou na svobodě,“ dodávají jiní.

„Naše vláda Gotovinu zajala ve Španělsku, abychom se zavděčili Evropě. Nás ale Evropa nezajímá, kdyby se Gotovina vrátil domů svobodný, každý dům dá jehně na uvítanou,“ říká další z těchto spravedlivě rozzlobených mužů.

Podle faráře dona Maria Sikiriče je město Pakoštane na generála hrdé. „Ve všech kostelech zadarského biskupství je každý pátek svatá mše za spravedlivost a mír. Neztrácíme naději, že Pánbůh nás vyslyší a těm, kteří mají rozhodovat o údajných válečných zločinech našeptá, aby přijali osvobozovací rozsudek. V opačném případě by se stalo poprvé v historii, že odsoudí člověka, který bránil svou vlast. Věříme, že náš generál tu s námi bude do Vánoc".

Také starosta města Milivoj Kurtov je přesvědčený, že generál je nevinný. Pakoštančané ho mají rádi, dokonce mu svépomocí rozšířili dům. „Těžko přijmout, že někdo, koho většina obyvatelstva považuje za hrdinu a nevinného člověka, bude odsouzený,“ říká starosta.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme